KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Willis Tower: icoon van Chicago

Een hoge zwarte toren met 2 spitse antennes: Willis Tower kenmerkt de skyline van Chicago als geen ander gebouw. Het gebouw telt 110 verdiepingen en is een indrukwekkende 443 meter hoog. Vanaf het Skydeck is het uitzicht fenomenaal. Op een heldere dag is het mogelijk om maar liefst 4 verschillende staten te zien.

Toen de toren in 1973 werd geopend, was het meteen het hoogste gebouw ter wereld. Ze heette aanvankelijk Sears Tower, vernoemd naar het bedrijf dat de toren besloot te bouwen: Sears Roebuck & Company. Dit bedrijf verhuisde eind jaren ’80 naar een ander onderkomen, maar de toren bleef bekend staan als Sears Tower. In 2009 is de toren officieel omgedoopt naar de huidige naam, vanwege een huurovereenkomst met de Willis Group Holding.

De Willis Tower domineert de skyline van Chicago
De Willis Tower domineert de skyline van Chicago

Chicago

De droom van Sears

De jaren ’60 waren gouden tijden voor Sears Roebuck & Co. Het bedrijf was ’s werelds grootste retailproducent en groeide behoorlijk uit zijn voegen. Sears wilde een hoofdkwartier in het centrum van Chicago waarin zij 13.000 van hun bijna 350.000 werknemers konden onderbrengen. De eerste plannen waren redelijk bescheiden, maar architecten en makelaars haalden Sears over om een hoge toren te bouwen met in de bovenste verdiepingen ruimte voor appartementen.
In 1970 kondigde het bedrijf aan de hoogste toren ter wereld te gaan neerzetten: Sears Tower werd 25 meter hoger dan het World Trade Center in New York City. Tientallen jaren lang was de toren inderdaad de hoogste ter wereld, maar in 1998 werd ze voorbij gestreefd door de Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur. Inmiddels is het nieuwe One World Trade Center in New York nu wél hoger dan de Willis Tower: het WTC heeft dankzij de bliksemafleider op het dak een voorsprong en is daarmee het hoogste gebouw van de VS.

De Willis Tower gezien vanuit downtown Chicago
Zicht naar beneden vanuit The Ledge

Een glazen kubus boven de stad

Met ongeveer 25.000 bezoekers per dag is de Willis Tower een van Chicago’s topattracties. Een lift brengt bezoekers in hoog tempo naar de 103de verdieping, waar het Skydeck uitzicht biedt over de hele stad. Met wat geluk ziet u hier zelfs 4 verschillende staten liggen: Illinois zelf natuurlijk, en verder Indiana, Wisconsin en Michigan. Echt spectaculair is The Ledge: 2 glazen kubussen steken 1,3 meter uit de gevel van de Willis Tower. De bodem is ook van glas waardoor u rechtstreeks de duizelingwekkende diepte inkijkt en de mensen op straat beneden nauwelijks groter lijken dan legopoppetjes.