KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Praktische info Chengdu, China

Vervoer in de stad

Het huren van een auto in Chengdu wordt afgeraden vanwege druk en chaotisch verkeer, met name in het spitsuur. Er zijn taxi's met een meter beschikbaar, hoewel ze op sommige plekken lastig te vinden zijn. Houdt er rekening mee dat u uw bestemming in het Chinees op een papiertje heeft staan, want de meeste taxichauffeurs spreken geen Engels. Er zijn echter voldoende mogelijkheden qua openbaar vervoer en de meeste worden aangegeven op kaarten voor toeristen die verkrijgbaar zijn op de luchthaven, op het treinstation en in souvenirwinkels. Het openbaar vervoer in Chengdu bestaat voornamelijk uit een uitvoerig busnetwerk. Er is een gratis shuttlebusdienst die alle delen van het centrum met elkaar verbindt. De andere vorm van openbaar vervoer in Chengdu is de metro, die de noordelijke en zuidelijke treinstations met elkaar verbindt. Een tweede lijn, die naar het noordwesten en zuidoosten loopt, is inmiddels ook voltooid. Treinen rijden regelmatig en zijn veilig. Tijdens de spits zijn ze wel behoorlijk vol. Houd de dienstregeling in de gaten, want de metro rijdt 's avonds niet tot laat.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT+8.

Netspanning

Netspanning is 220 volt, 50 Hz. Er zijn diverse soorten stekkers in omloop maar de meest gebruikelijke zijn de stekkers met twee platte pinnen of de ronde stekkers met drie platte pinnen. Meestal is een adapter nodig.

Valuta

De Chinese munteenheid is de renminbi yuan (CNY). Eén yuan is 10 jiao of 100 fen. Let erop dat u de yuans wisselt die u overheeft wanneer u het land verlaat, want het kan lastig zijn om de valuta om te wisselen buiten de Chinese landsgrenzen. Buitenlands contant geld kan worden ingewisseld in de steden bij de Bank of China. Het is niet mogelijk om Schotse of Noord-Ierse bankbiljetten in te wisselen. Banken zijn in het weekend gesloten. De grotere hotels en de speciale 'Vriendschapswinkels' voor buitenlanders accepteren de meeste westerse valuta als betaalmiddel. De gangbare creditcards worden in de grote steden wel geaccepteerd, maar in de landelijke gebieden kan dat een stuk minder zijn. In de plattelandsgebieden zijn geldautomaten zeldzaam.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar China is +86. In hotels kan meestal gratis of tegen een lage vergoeding lokaal worden gebeld. Overal in het land zijn hotels, cafés en restaurants met gratis wifi te vinden. De internationale roamingkosten kunnen hoog oplopen; een lokale prepaid sim-kaart aanschaffen is vaak een goedkopere optie.

Alarmnummer

110 (politie), 120 (ambulance)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Chengdu Shuangliu

Vervoer naar de stad

Er rijden bussen van de luchthaven naar het stadscentrum, het treinstation en Century City. Passagiers kunnen ook de sneltrein naar de treinstations Chengdu Nan (Zuid) en Chengdu Dong (Oost) nemen.

Autoverhuur

Er zijn geen autoverhuurfaciliteiten bij de luchthaven, maar huurauto's zijn beschikbaar in het centrum van Chengdu en er zijn ophaaldiensten beschikbaar voor de luchthaven.

Luchthaventaxi's

Buiten terminal 1 en terminal 2 staan taxi's te wachten.

Transfer tussen terminals

De terminals bevinden zich op loopafstand van elkaar, maar er zijn ook shuttlebussen beschikbaar om passagiers te vervoeren..

Voorzieningen

Op de luchthaven zijn onder andere een informatiecentrum, een grenswisselkantoor, bagagetrolleys, een rookruimte, pinautomaten, een bagagedepot en een bagage-inpakservice, een balie voor gevonden voorwerpen, medische diensten, vip- en eersteklaslounges, restaurants en winkels en zakelijke diensten beschikbaar.

Parkeren

Parkeren is mogelijk voor terminal 1. Het eerste halfuur is gratis, daarna beginnen het parkeertarief bij RMB 4, waar elk halfuur RMB 2 bijkomt. Het kost RMB 70 per dag.

Internet

Er zijn wifi en internetdiensten beschikbaar in een aantal winkels en restaurants.