KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Bromo-vulkaan nabij Jakarta
 

Praktische info Jakarta, Indonesië

Vervoer in de stad

Reizen in Jakarta is vaak een combinatie van vele vormen van transport. De Transjakarta wordt veel gebruikt, dit is een modern bussysteem met speciale rijstroken om zo het vaak hectische verkeer in het stadscentrum te omzeilen. Deze bussen zijn goedkoop en ruimschoots aanwezig, hoewel het afleggen van lange afstanden verwarrend kan zijn door het overstappen. Ander buslijnen zijn drukker en minder veilig en rijden niet volgens een vaste dienstregeling. Taxi´s zijn alom aanwezig, maar kunnen duur zijn bij langere ritten. Blue Bird-taxi´s zijn het meest betrouwbaar, maar er zijn vele bedriegers met twijfelachtige reputaties. Sommige nauwe rijstroken zijn beter geschikt voor ojeks, ook wel motorfietstaxi's genoemd. Ook populair voor kortere ritjes zijn driewielers, bekend als bajaj. Vergeet niet te onderhandelen met chauffeurs van zowel ojek als bajaj voordat u aan de tocht begint. Jakarta is een ingewikkelde stad om te navigeren en helaas is er geen coherent stadscentrum en liggen de attracties redelijk ver uit elkaar. Daarom is wandelen niet echt een optie als u attracties gaat bezichtigen. Misdaad is ook een probleem en als u van de ene naar de andere plek loopt, moet u zich bewust zijn van uw eigendommen en ervoor zorgen dat zakkenrollers hier niet bij kunnen. Het is het beste om, indien mogelijk, waardevolle spullen achter te laten in een hotelkluisje.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT+7.

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Er zijn verschillende stekkers, waaronder de Europese met twee pinnen.

Valuta

De Indonesische munteenheid is de roepia (IDR). Buitenlandse valuta kunnen probleemloos worden ingewisseld bij banken, hotels en wisselkantoren in de belangrijkste toeristengebieden; de Amerikaanse dollar is de meest geaccepteerde munteenheid. Let erop dat uw biljetten in goede staat zijn, want soms worden verfrommelde en gescheurde buitenlandse biljetten geweigerd. De beste wisselkoersen in Indonesië zijn over het algemeen te vinden in de grotere centra, zoals Jakarta en Bali. De duurdere hotels en restaurants accepteren Visa en MasterCard, maar kleinere bedrijfjes hebben vaak geen creditcard-apparaat (met name in afgelegen gebieden). Geldautomaten zijn in de grote steden te vinden. Men heeft niet altijd genoeg wisselgeld, dus zorg ervoor dat u kleine biljetten en munten bewaard voor dingen als bus, donaties in tempels en frisdranken.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Indonesië is +62. Om naar het buitenland te bellen draait u 00, gevolgd door het betreffende landnummer (bijv. 0044 voor het Verenigd Koninkrijk). Het regionummer voor Jakarta is 21. Een lokale sim-kaart kopen is een goede optie, want de internationale roamingkosten kunnen hoog oplopen. In de meeste cafés, restaurants en hotels in de belangrijkste steden en toeristische gebieden is gratis wifi beschikbaar.

Alarmnummer

110 (politie), 113 (brandweer), 118 (ambulance)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Soekarno-Hatta Jakarta

www.soekarnohatta-airport.co.id/en/home

Vervoer naar de stad

Shuttlebussen rijden om het uur naar het stadcentrum en andere bestemmingen in en rond Jakarta tot ongeveer 23.00 uur. De bus naar Gambir Station komt ook door het centrum van de stad. Taxi's zijn voorzien van een meter en zijn duurder als u alleen rijdt, maar dezelfde prijs als u de taxi deelt met 3 of 4 mensen. Let er wel op dat er tolkosten bij dit tarief kunnen worden opgeteld.

Autoverhuur

Avis, Hertz en Europcar hebben vertegenwoordigingen bij de luchthaven, net als een aantal lokale autoverhuurbedrijven.

Luchthaventaxi's

De officiële taxistandplaatsen bevinden zich bij het aankomstgebouw en daarnaast staan er verschillende onofficiële taxichauffeurs die proberen ritten te krijgen tegen uiteenlopende prijzen. Afhankelijk van de verkeersdrukte, duurt de rit van 20 km naar het centrum van de stad ongeveer 30 tot 45 minuten, maar het kan ook wel anderhalf uur in beslag nemen als het erg druk op de weg is.

Transfer tussen terminals

Een gratis bus verbindt de terminals met elkaar.

Voorzieningen

De faciliteiten zijn beperkt, maar de luchthaven is schoon en de medewerkers zijn vriendelijk en efficiënt. Er zijn winkels, banken, bars en restaurants en een balie voor toeristeninformatie en hotelreserveringen op de luchthaven. De luchthaven beschikt over faciliteiten voor gehandicapte reizigers; passagiers met speciale behoeften worden geadviseerd hun luchtvaartmaatschappij hier vooraf van op de hoogte te stellen.

Parkeren

Er zijn meer dan 2000 parkeerplaatsen op de luchthaven, alle met eenvoudige toegang tot de terminals. Lang en kort parkeren is mogelijk.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar op de luchthaven.