KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Blauwe lagune op Coron, in de buurt van Manilla
 

Praktische info Manilla, Filippijnen

Vervoer in de stad

De wegen in Manila staan bekend om de hevige smog en files, vooral in de spitsuren. Het openbaar vervoer is goedkoop en overvloedig, met name het verhoogde lightrail-systeem (LRT) en de Metro Rail Transit (MRT), die het fileprobleem enigszins heeft verlicht. Maar het openbaar vervoer in de Filipijnen kan ook gevaarlijk zijn en reizigers dienen op hun hoede te zijn. Het verhoogde lightrail-systeem, dat zich boven de chaos beweegt, is een goede optie, omdat het snel, schoon en efficiënt is. Het is echter erg druk in de avondspits. Er zijn verschillende busbedrijven die de stad uitvoerig bedienen; daarnaast zijn er lokale jeepneys (felgekleurde verlengde jeeps) die overal kunnen worden aangeroepen. Bussen en jeepneys zijn de goedkoopste vorm van vervoer voor gebieden waar de LRT niet komt. Taxi's zijn ook goedkoop en handig, maar spreek altijd voor vertrek een prijs af. Er zijn ook calesa's (paardenkoetsen) die door toeristen worden gebruikt voor korte ritjes, en er zijn fietstaxi's met drie wielen te huur. Uber en Grab zijn ook beschikbaar in Manila.

Tijdzone

GMT+8.

Netspanning

Netspanning is 220 volt, 60 Hz. Er wordt gebruikgemaakt van opzetstukken met twee platte pinnen en ronde stekkers met twee pinnen. De ronde stekkers met twee pinnen worden het vaakst gebruikt.

Valuta

De munteenheid in de Filipijnen is de peso (PHP). Eén peso is 100 centavos. De gangbare creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd in steden en toeristische gebieden. Geldautomaten zijn in alle grote steden en de belangrijkste centra van bepaalde eilanden te vinden. Amerikaanse dollars worden algemeen aanvaard in Manila en andere toeristische gebieden en ze zijn ook het eenvoudigst te wisselen. Verder kunnen ook euro's en Britse ponden worden gewisseld bij banken en in hotels. De meeste banken in de Filipijnen zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur geopend, maar hun geldautomaten zijn 24 uur per dag beschikbaar. Wanneer u buiten de grote steden reist, kunt u het best peso's meenemen.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar de Filipijnen is +63. Prepaid sim-kaarten kunnen op de luchthaven en in supermarkten gekocht worden. Sommige netwerken hebben echter een betere dekking op bepaalde eilanden. Daarom wordt bezoekers geadviseerd te kiezen voor een netwerk dat het beste aansluit op hun bestemming. Wifi is op steeds meer plekken beschikbaar, zelfs op de eilanden.

Alarmnummer

911 is het nieuwe nationale alarmnummer. 8888 kan gebruikt worden voor openbare klachten.

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Ninoy Aquino

www.manila-airport.net

Vervoer naar de stad

Het Metro-Rail Transit-station bevindt zich vlak bij de luchthaven en treinen rijden regelmatig. Reizigers moeten uitstappen bij station EDSA-Taft, waar een luchthavenshuttle vertrekt die tussen de luchthaven en het station rijdt. Er is ook een stadsbusdienst die buiten de aankomsthallen van terminal 1 en 2 vertrekt. Passagiers kunnen met een jeepney naar terminal 3 worden vervoerd, of ze kunnen gebruikmaken van de shuttlebusdienst van de luchthaven.

Autoverhuur

U kunt een auto huren bij de balies van onder andere Europcar, Avis en National.

Luchthaventaxi's

Gele taxi's vertrekken vanaf de standplaatsen buiten de terminals. Er zijn nu niet alleen gewone witte taxi's beschikbaar, maar ook oproepdiensten als Grab en Uber.

Transfer tussen terminals

Er is een gratis luchthavenshuttlebus tussen de terminals voor passagiers die moeten overstappen. Deze service schijnt niet altijd betrouwbaar te zijn. Het kan daarom voorkomen dat reizigers moeten betalen voor een taxi tussen terminals.

Voorzieningen

Passagiersdiensten op de luchthaven zijn onder andere winkels, restaurants en bars, pinautomaten, banken met geldwisselfaciliteiten, bagagebewaring en postdiensten.

Parkeren

Er is parkeergelegenheid bij bijna alle terminals, voor ongeveer PHP 300 per nacht.

Internet

Er is wifi beschikbaar op de luchthaven.