KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Praktische info Praag, Tsjechië

Vervoer in de stad

Praag heeft een goedkoop en efficiënt openbaar vervoersysteem bestaande uit een geïntegreerd netwerk van bussen, trams, een metro en een kabelspoorweg op de heuvel Petřín. De historische binnenstad is compact en alleen toegankelijk voor voetgangers, maar trams bieden een goedkope manier om de rest van de stad te verkennen en er zijn verschillende metrostations in het centrum. Tramlijnen doorkruisen het centrum en zijn, na de metro, de beste manier om rond te trekken. Bussen hoeven zelden te worden gebruikt, want zij rijden onregelmatiger en voornamelijk buiten het centrum. Na middernacht bieden trams en bussen een beperkte dienst, doorgaans om het uur. Kaartjes zijn geldig voor alle vormen van vervoer, maar moeten van tevoren worden gekocht en voor elke rit gevalideerd worden. Het is het beste om taxi's telefonisch bestellen en een bonnetje van de rit te vragen voordat u vertrekt. Een auto is duur en onnodig, want een groot deel van de stad is voetgangersgebied. Ook is parkeren een groot probleem en voertuigcriminaliteit aan de orde van de dag.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Stekkers met twee ronde pinnen en een uitsparing voor een mannelijke aardingspin zijn standaard. Op de meeste stopcontacten past ook de normale Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid is de Tsjechische kroon of koruna (CZK). Eén kroon is 100 haler. De meeste creditcards, waaronder American Express, Diners Club, Visa en MasterCard worden geaccepteerd, maar het is beter om contant geld bij de hand te hebben wanneer u buiten Praag en de belangrijkste toeristische bestemmingen reist. Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken, geldwisselkantoren en in sommige hotels; de commissie daarvoor is in hotels het hoogst. Banken zijn in het weekend gesloten. Geldautomaten ('bankomats' genoemd) zijn tegenwoordig algemeen in Praag en zijn waarschijnlijk de beste manier om tegen een goed tarief lokale valuta te verkrijgen. In Tsjechië is alles nog relatief goedkoop in vergelijking met de rest van Europa, hoewel het verschil snel kleiner wordt.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar de Tsjechische Republiek is +420. Een lokale simkaart kopen is een goede manier om de belkosten te beperken, want de internationale roamingkosten kunnen hoog oplopen. Hotels rekenen hoge kosten voor internationaal bellen. Veel cafés, restaurants, hotels en winkelcentra bieden gratis wifi aan.

Alarmnummer

112 (algemeen), 158 (politie), 155 (ambulance)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Prague Václav Havel

www.prg.aero/en/

Vervoer naar de stad

Minibus-shuttles vertrekken regelmatig naar het stadscentrum en zetten passagiers af bij hotels in de stad. De Airport Express biedt het snelste vervoer naar het treinstation. Openbare bussen rijden regelmatige diensten naar alle wijken in Praag, vertrekkend aan de voorzijde van de aankomsthal. De tarieven voor het openbaar vervoer zijn gebaseerd op het tijdstip van reizen.

Autoverhuur

Alle grote autoverhuurbedrijven zijn vertegenwoordigd bij de luchthaven, waaronder vis, Europcar, Hertz en Sixt.

Luchthaventaxi's

Er zijn ook taxi's beschikbaar buiten de aankomsthal. Een taxirit naar het stadscentrum duurt ongeveer 30 minuten. Reizigers moeten een prijs overeenkomen met de chauffeur voordat de rit begint, want veel van de taxi's met licentie hebben geen meter.

Transfer tussen terminals

De terminals zijn met elkaar verbonden.

Voorzieningen

Er zijn een aantal winkels, bars, cafetaria's en restaurants in de hoofdterminal. Geldwisselkatoren, pinautomaten en een bank zijn ook bij de hand. Beide terminals beschikken over wifi en er zijn conferentie- en vergaderruimtes te huur.

Parkeren

De eerste 15 minuten parkeren op de luchthaven zijn gratis, maar bezoekers kunnen maar eens per 24 uur gebruikmaken van dit gratis parkeren. Als er langer dan 15 minuten wordt geparkeerd, bedraagt het tarief CZK 100 voor de eerste 16 tot 30 minuten en CZK 100 voor elk extra interval van 30 minuten dat aangevangen is.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar.