KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Uitzicht op de stad Lissabon
 

Praktische info Lissabon, Portugal

Vervoer in de stad

Het openbaar vervoer in Lissabon is goedkoop en handig bij het navigeren van de heuvels tussen de bezienswaardigheden. De snelste manier om rond te reizen is met de metro, die het merendeel van de stad beslaat. Hierop aansluitend is er een netwerk van trams, bussen, kabelspoorwegen en een verticale lift die de hoge en lage delen van de stad met elkaar verbindt. Er is ook een moderne elektrische trein die de stad verbindt met alle plaatsen langs de Portugese Riviera en er zijn veerboten over de rivier de Tagus. Trams en bussen zijn zeer goedkoop en de oude trams zijn een grote toeristische attractie geworden. Het is het beste om in de spitsuren het openbaar vervoer te vermijden, omdat de overvolle voertuigen de beste dekmantel zijn voor zakkenrollers. Taxi's met een meter zijn ruim voldoende aanwezig en betaalbaar, en een populaire vorm van vervoer. Let wel op chauffeurs die lange, indirecte routes nemen. Een auto wordt niet aanbevolen voor gebruik in de stad.

Tijdzone

GMT (GMT+1 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Ronde twee-pinsstekkers.

Valuta

De officiële munteenheid is de euro (EUR). Eén euro is 100 cent. Er zijn veel banken, geldwisselkantoren en geldautomaten in de grote steden en toeristenplaatsen. Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken, geldwisselkantoren en wisselautomaten. Banken zijn meestal open van 8.30 tot 15.00 uur van maandag tot vrijdag. De gangbare creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Portugal is +351. Prepaid simkaarten kunnen worden aangeschaft op luchthavens en worden gebruikt in ontgrendelde mobiele telefoons. In de meeste hotels, cafés en sommige restaurants in Portugal is wifi beschikbaar.

Alarmnummer

112

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Humberto Delgado

www.ana.pt

Vervoer naar de stad

De metro rijdt tussen 06.30 en 01.00 uur vanaf een station onder de luchthaven naar de stad. Een enkeltje kost € 1,40 en een 24-uurspas kost € 6; voor beide moet een metrokaart van € 0,50 worden gekocht. Carris-bussen rijden elke dag tussen 05.35 en 00.30 uur tussen de luchthaven van Lissabon en het stadscentrum. Een kaartje kost € 1,80 in de bus, of u kunt een 24-uurspas kopen voor € 6. De Aerobus rijdt tussen 07.00 en 23.20 uur ook om de twintig minuten naar het centrum van de stad; een kaartje kost minimaal € 4.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven die zijn vertegenwoordigd op de luchthaven zijn onder andere Avis, Budget, Europcar, Guerin, Goldcar, Hertz en Sixt.

Luchthaventaxi's

Taxi's zijn te vinden bij de uitgang van de aankomst- en vertrekterminals. Sommige taxi's rekenen extra voor bagage en alle taxi's zullen 's avonds laat extra rekenen. De tarieven liggen tussen de € 10 en € 15 en zijn in weekend, in vakanties en 's avonds 20 procent hoger.

Transfer tussen terminals

Er is een gratis shuttlebus die de twee terminals met elkaar verbindt.

Voorzieningen

Er zijn verschillende passagiersdiensten op de luchthaven Humberto Delgado, waaronder pinautomaten, geldwisselkantoren, douches, een postkantoor, een bagagedepot, babyverzorgingsfaciliteiten, vergaderruimtes en een helpdesk in zowel de aankomst- als de vertrekhal. Er zijn vele verschillende restaurants en winkels, waarvan sommige taxfree. De faciliteiten voor gehandicapten zijn goed. Passagiers in een rolstoel moeten vooraf contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Parkeren

Kort parkeren op parkeerterrein P1 bij luchthaven Humberto Delgado kost vanaf € 0,85 voor 15 minuten. Parkeerterrein P2 is verder van de terminalgebouwen gelegen, maar iets goedkoper, en parkeerterrein P3 biedt lang parkeren voor € 14 per dag. Houd er rekening mee dat er online kortingen beschikbaar zijn voor vooraf geboekt parkeren via de website van de luchthaven. De tarieven beginnen bij € 5.

Internet

Er is gratis onbeperkt wifi beschikbaar.