KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Plaza de Cibeles, Madrid
 

Praktische info Madrid, Spanje

Vervoer in de stad

Madrid is eenvoudig te verkennen, en wordt bediend door een uitvoerig netwerk van bussen, een moderne en efficiënte metro en treinen. Taxi's zijn ruim aanwezig en goedkoop, hoewel de vele toeslagen het tarief kunnen verhogen. Het is raadzaam om te controleren of de meter niet al loopt en goed functioneert, want er wordt vaak teveel gerekend aan buitenlanders. De vlotste manier om te reizen is met de snelle en efficiënte metro, die de meeste plekken bereikt en van 06.00 tot 01.30 uur rijdt, hoewel de spitsuren het beste vermeden kunnen worden. Het uitvoerige busnetwerk gaat tussen 06.00 uur en middernacht overal naar toe waar de metro niet komt. De bussen rijden op speciale rijstroken en kunnen zo files ontwijken. Na middernacht rijden er nachtbussen. Er is een 10-rittenkaart te koop die het reizen goedkoper maakt en geldig is in zowel de metro als de bussen. De Madrid-kaart geeft de houder ook toegang tot gratis openbaar vervoer. Autorijden in Madrid kan het beste worden vermeden, omdat het onnodig stressvol is terwijl het openbaar vervoer zo goedkoop en handig is. De stad is zeer compact en indien mogelijk kunt u het beste lopen. De meeste toeristische bezienswaardigheden zijn te vinden in het centrum tussen het koninklijk paleis en Parque del Retiro.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid in Spanje is de euro (EUR). Eén euro is 100 cent. Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij wisselkantoren en in grote hotels, maar banken hanteren de beste wisselkoersen. Alle gangbare creditcards worden algemeen geaccepteerd bij de meeste hotels, restaurants en winkels. Geldautomaten zijn overal te vinden en zijn over het algemeen de eenvoudigste en goedkoopste manier om aan geld te komen.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Spanje is +34. Aanbieders van mobiele telefonie bieden een goede dekking door het hele land, inclusief de Balearen en Canarische eilanden. In de meeste steden en toeristische gebieden zijn internetcafés te vinden en wifi is steeds gemakkelijker beschikbaar.

Alarmnummer

112 (algemeen).

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Adolfo Suarez Madrid Barajas

www.aena.es/csee/Satellite/Home/en/

Vervoer naar de stad

RENFE rijdt naar terminal 4 van de luchthaven. De treinen rijden elke dag en verbinden de luchthaven met de stad en stations die aansluiten op het hoofdspoornet. De luchthaven wordt bediend door regelmatige EMT- en intercity-bussen, alsook het metrosysteem en lokale taxi's. Luchthaven Barajas Madrid ligt op ongeveer een half uur rijden van het centrum van Madrid.

Autoverhuur

Er zijn verschillende autoverhuurbedrijven vertegenwoordigd bij de luchthaven, waaronder Avis, Hertz en Europcar.

Luchthaventaxi's

Er zijn officiële taxistandplaatsen bij elke terminal, en bezoekers wordt aangeraden deze te gebruiken in plaats van onofficiële taxi's. De reistijd naar het centrum van de stad is ongeveer een half uur.

Transfer tussen terminals

Een gratis transfer-shuttlebus is aanwezig voor passagiers die moeten overstappen op een vlucht die vertrekt vanuit een andere terminal. De dienst is beschikbaar voor alle vier de terminals van de luchthaven.

Voorzieningen

Faciliteiten bij de luchthaven zijn onder andere banken, geldwisselfaciliteiten, pinautomaten, winkels, restaurants en bars, kapellen, zakencentra, een postkantoor en apotheken.

Parkeren

Parkeren op luchthaven Barajas Madrid kan bij elke terminal.

Internet

Er is wifi beschikbaar.