KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Lente aan het Meer van Genève
 

Praktische info Genève, Zwitserland

Vervoer in de stad

Het openbaar vervoer in Genève bestaat uit een zeer betrouwbaar netwerk van trams, bussen, een aantal treinen en zelfs gele taxiboten die over het meer varen. Het uitstekende bus- en tramnetwerk brengt u vanaf een uur of 05.00 uur tot middernacht naar uw bestemming en in de weekenden is er een nachtbusdienst. De kaartjes moeten vooraf worden gekocht en bij het instappen gevalideerd worden. Toeristen dienen echter een Geneva Transport Card te ontvangen van hun hotel of hostel, voor onbeperkt gratis gebruik van het openbaar vervoer. Als u geen haast heeft is het goedkoper en handiger om te lopen of te fietsen. Van midden april tot midden oktober kunnen gratis stadsfietsen worden geleend van Geneve Roule buiten bij het centrale treinstation. Er zijn over het algemeen voldoende taxi's, maar dit is een dure vorm van vervoer. Autorijden in de stad wordt niet aanbevolen, omdat parkeren lastig is, maar voor een excursie rond het Meer van Genève is het huren van een auto de meeste praktische manier om te reizen.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning in Zwitserland is 230 volt, 50 Hz. Stekkers zijn rechthoekig, met drie ronde pinnen, maar twee-pinsstekkers passen ook in het stopcontact.

Valuta

De officiële munteenheid is de Zwitserse frank (CHF). Eén krank is 100 rappen (Duits) of centimes (Frans). Zwitserland maakt geen deel uit van de EU, maar veel prijzen worden toch aangegeven in euro's en sommige winkeliers accepteren ze ook. Creditcards worden algemeen geaccepteerd en overal zijn geldautomaten; de meeste zijn uitgerust met het Cirrus- of Maestro-systeem. Banken bieden de beste wisselkoers, maar het is ook mogelijk om geld in te wisselen bij grote hotels en op belangrijke treinstations en luchthavens. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Zwitserland is +41. Mobiele netwerken bieden dekking door het hele land en wifi is alom beschikbaar.

Alarmnummer

112 (algemeen), 117 (politie), 144 (ambulance).

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Genève

www.gva.ch

Vervoer naar de stad

Openbare bussen naar het stadscentrum vertrekken om de paar minuten vanaf zowel het vertrek- als aankomstniveau. Passagiers kunnen een gratis kaartje voor openbaar vervoer halen uit de automaat bij het bagage-afhaalpunt op het aankomstniveau. Er is informatie beschikbaar bij de Unireso-informatiebalie in de aankomsthal. Een gratis hotelshuttlebus vervoert passagiers naar grotere hotels. Iedere 10 minuten vertrekt er een Unireso-trein naar het Cornavin RR Station in het centrum van de stad, van waaruit er verbindingen zijn naar bestemmingen in heel Europa.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven zijn onder andere Alamo, Avis, Budget, Europcar en Hertz. Reizigers dienen ervoor te zorgen dat ze een auto huren aan de Franse kant van de grens als ze naar Frankrijk gaan en aan de Zwitserse kant als ze naar Zwitserland gaan. De afstand naar de stad is ongeveer 5 km.

Luchthaventaxi's

Taxi's zijn te vinden bij de uitgang van de aankomstterminal. De rit is 5 km en de reisduur varieert afhankelijk van de verkeersdrukte. De taxi's zijn voorzien van een meter en er zijn ongeveer 60 geregistreerde taxistandplaatsen in Genève.

Transfer tussen terminals

Terminal 2 wordt in de wintermaanden alleen gebruikt voor chartervluchten en is meestal gesloten.

Voorzieningen

Bagagekluisjes bevinden zich in het winkelcentrum bij het treinstation en op de aankomstverdieping. Een Skycom luchthavenzakencentrum en Business Corner bieden verschillende zakelijke faciliteiten. Andere voorzieningen zijn onder meer banken, geldwisselkantoren, pinautomaten, bars en restaurants, toeristeninformatie, een hotelreserveringsbalie, een postkantoor en winkels, waaronder een taxfreewinkel. De faciliteiten voor gehandicapten zijn goed. Mensen met speciale behoeften dienen vooraf contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Parkeren

Parkeerkosten bij de internationale luchthaven van Genève variëren van CHF 3 per uur voor kort parkeren tot CHF 29 per dag en CHF 101 per week voor lang parkeren. Er zijn grote verschillen in de tarieven, afhankelijk van het parkeerterrein. P51 is de goedkoopste optie voor lang parkeren. Eurocard-, American Express- of Visa-kaarten kunnen worden gebruikt om te betalen op de parkeerterreinen.

Internet

De luchthaven biedt gratis wifi gedurende 90 minuten. Er kan meer tijd worden gekocht.