Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

Kasteel Dunnottar nabij Aberdeen
 

Praktische info Aberdeen, Verenigd Koninkrijk

Vervoer in de stad

Oude Schotse steden als Aberdeen zijn redelijk compact; u kunt dus goed te voet de vele bezienswaardigheden in het stadscentrum bereiken. Langere afstanden vereisen echter transport en veel bezoekers kiezen ervoor gebruik te maken van het stadsbussysteem van First Aberdeen als ze naar de buitenwijken reizen. Kaartjes worden door de chauffeur verkocht en er zijn zowel kaartjes voor een enkele reis als dagkaarten verkrijgbaar (let op: de chauffeurs geven geen wisselgeld terug). Taxi's zijn ook ruim verkrijgbaar via standplaatsen verspreid over de stad of via een telefoontje, en hoewel ze duur zijn, is dit 's avonds, als de bussen minder vaak rijden, de beste vervoersmethode.

Tijdzone

GMT (GMT+1 tussen de laatste zondag in maart en de zaterdag voor de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Stekkers met drie platte pinnen.

Valuta

De munteenheid is de Britse pond (GBP). Eén pond is 100 pence. Geldautomaten zijn in alle steden te vinden. Visa, MasterCard en American Express worden algemeen geaccepteerd; bezoekers met andere creditcards wordt aangeraden van te voren de gangbaarheid ervan te controleren bij de verstrekker. Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij wisselkantoren en grote hotels, maar banken hanteren de beste wisselkoersen.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Groot-Brittannië is +44. Mobiele telefoons doen het door het hele land; lokale aanbieders maken gebruik van GSM 1800-netwerken die niet allemaal geschikt zijn voor Amerikaanse dual-band mobiele telefoons. Internetcafés zijn te vinden in alle grote plaatsen en steden, op treinstations en luchthavens, en wifi is vrijwel overal beschikbaar.

Alarmnummer

Alarmnummers: 999/112

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Aberdeen

www.aberdeenairport.com

Vervoer naar de stad

Treindiensten naar Aberdeen en Inverness vertrekken vanaf het lokale station in Dyce, wat een kort taxiritje van de luchthaven verwijderd ligt. Het belangrijkste station bevindt zich in het centrum van Aberdeen en bedient alle delen van Schotland en Engeland. Regelmatige busdiensten gaan van de luchthaven naar het centrum van Aberdeen. De reis duurt ongeveer 30 minuten. Door de week rijden de bussen vaker dan in het weekend.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven die zijn vertegenwoordigd bij de luchthaven zijn onder andere Avis, Europcar, Hertz en National.

Luchthaventaxi's

Buiten de terminal zijn Comcab-taxi's aanwezig, waar een taxiwacht zal u helpen bij het vinden van een taxi. Taxi's kunnen van tevoren worden besteld via de website van Comcab, of kunnen direct bij het betreden van de terminal worden geregeld bij het boekingskantoor van Comcab aan uw rechterhand. Bij weinig verkeer duurt de reis naar de stad ongeveer 25 minuten en kost ongeveer £ 15.

Voorzieningen

Faciliteiten zijn onder andere een bagagedepot, een wisselkantoor, bars, een taxfreewinkel, zakelijke faciliteiten, een speelruimte voor kinderen en verschillende restaurants. De Servisair Executive Lounge bevindt zich op de eerste verdieping, voorbij de douane. Deze kan vooraf online geboekt worden. Andere luchthavenlounges zijn onder andere de British Airways Terraces Lounge en de Eastern Airways Lounge, die zich bij Gate 10 bevindt. Er zijn verschillende internetcafés op de luchthaven.

Parkeren

Op luchthaven Aberdeen kunt u op loopafstand van de terminal kort parkeren. Lang parkeren is bij luchthaven Aberdeen toegankelijk via een gratis shuttlebus vanaf de terminal; hiervoor geldt een minimaal duur van twee dagen.

Internet

Op de gehele luchthaven is wifi beschikbaar.