KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
De oude stad, Edinburgh
 

Praktische info Edinburgh, Verenigd Koninkrijk

Vervoer in de stad

Er is een goed netwerk van busroutes in de stad en dit is de belangrijkste vorm van openbaar vervoer. Bussen hebben het exclusieve gebruik van bepaalde rijbanen in de stad zodat ze redelijk ruim baan hebben. Gepast geld is nodig bij het betreden van de bus, dus het kopen van een 'One-Ticket'-kaartje is een handige oplossing; hiermee kunt u onbegrensd met de bus in en rond de stad reizen. Na middernacht rijden er nachtbussen, die een goedkope manier bieden om thuis te komen na een avondje uit. Zwarte taxi's kunnen eenvoudig op straat worden aangeroepen en er zijn verschillende taxistandplaatsen, maar de tarieven zijn behoorlijk hoog. Huurauto's kunnen handig zijn bij het verkennen van het platteland, maar autorijden in de nauwe eenrichtingswegen in Edinburgh kan verwarrend zijn en een parkeerplek is lastig te vinden. De stad kan met zekerheid het beste te voet worden verkend, door hen die steile wegen kunnen beklimmen; het is zelfs zo dat elke andere vorm van vervoer bezoekers onthoudt van enkele fantastische uitzichten.

Tijdzone

GMT (GMT+1 van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober).

Netspanning

De netspanning in het VK is 240 volt, 50 Hz. Stekkers met drie platte pinnen zijn standaard.

Valuta

De munteenheid is de Britse pond (GBP). Eén pond is 100 pence. Geldautomaten zijn in bijna alle steden te vinden. Visa, MasterCard en American Express worden algemeen geaccepteerd; bezoekers met andere kaarten wordt aangeraden van tevoren de gangbaarheid ervan te controleren bij de creditcardmaatschappij. Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij wisselkantoren en grote hotels, maar banken hanteren de beste wisselkoersen.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Groot-Brittannië is +44. Er is goede mobiele dekking en veel cafés en restaurants bieden gratis wifi aan.

Alarmnummer

999/112 (algemeen)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Edinburgh

www.edinburghairport.com

Vervoer naar de stad

Airlink 100-bussen vertrekken om de 10 minuten van de luchthaven naar het stadscentrum, van de vroege ochtend tot na middernacht. De ongeveer 30 minuten durende rit kost £ 4,50. Er zijn veel alternatieve bussen, waaronder nachtbus N22 en Service 21A, die via enkele haltes onderweg naar het centrum van de stad rijden. Haltes voor openbare bussen bevinden zich aan de terminalpleinweg buiten bij de aankomsthal.

Autoverhuur

Er is een autoverhuurcentrum naast het parkeerterrein, die verbonden is aan de terminal via een overdekt voetpad. Autoverhuurbedrijven zijn onder andere Alamo, Avis, Europcar, Budget, Thrifty, Hertz en National.

Luchthaventaxi's

De taxistandplaats voor luchthaventaxi's en zwarte stadstaxi's bevindt zich aan de oostzijde van de luchthaventerminal. De rit naar het centrum van de stad duurt ongeveer 25 minuten.

Voorzieningen

Faciliteiten op de luchthaven zijn onder andere pinautomaten, een geldwisselkantoor, winkels, een apotheek, wifi, een speelruimte voor kinderen, luierverschoonruimtes, restaurants en bars. De Aspire Lounge is beschikbaar voor vertrekkende passagiers en bevindt zich op de eerste verdieping, voorbij de douane. Hiervoor kan online op de website van de luchthaven geboekt worden. De luchthaven beschikt ook over een kunstgalerie met Schotse werken.

Parkeren

Er is een meerlaagse parkeergarage direct tegenover het terminalgebouw. Het parkeerterrein voor lang parkeren ligt op enkele minuten afstand. Een gratis bus vervoert passagiers naar de terminal.

Internet

Wifi is gratis voor twee uur per dag per apparaat.