Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Sydney

De imposante Harbour Bridge bij zonsondergang, Sydney
 

Praktische info over Sydney

Vervoer in de stad

Sydney heeft en goed netwerk van bussen, treinen en veerboten die het verkennen van de stad en omgeving gemakkelijk maken. Het busnetwerk is de meest uitgebreide en goedkoopste vorm van vervoer, maar het kan langzaam zijn als gevolg van files. Er zijn ook verschillende Explorer-bussen voor toeristen waar u zo in en uit kunt stappen en die langs de belangrijkste bezienswaardigheden en omringende stranden rijden. De ondergrondse treinlus in het stadscentrum is de snelste manier om rond te reizen, maar veel toeristische locaties, zoals Darling Harbour, Bondi Beach en Manly, kunnen alleen worden bereikt door verder te reizen met een veerboot of de bus. De meest aangename manier om te reizen is met een veerboot. De hoofdterminal bevindt zich bij Circular Quay. Er is ook een monoraillus van 10-minuten van het stadscentrum naar Darling Harbour en terug, en een Metro Light Rail 'tramsysteem' tussen het centraal station en Wentworth Park in Pyrmont. Daarnaast zijn er voldoende, redelijk goedkope taxi's met een meter. Het huren van een auto voor korte bezoeken wordt niet aangeraden door hevige verkeersopstoppingen (in de spitsuren) en beperkte parkeergelegenheid in het centrum van de stad.

Tijdzone

GMT+10 (GMT+11 van de eerste zondag in oktober tot de eerste zondag in april).

Netspanning

Netspanning is 240/250 volt, 50Hz. De standaardstekkers hebben drie platte pinnen, maar deze verschillen van soortgelijke stekkers in andere landen, dus meestal is een adapter noodzakelijk.

Valuta

De munteenheid is de Australische dollar (AUD). Eén dollar is 100 cent. Creditcards worden algemeen geaccepteerd en overal zijn geldautomaten. De meeste buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken en geldwisselkantoren. Banken zijn doorgaans geopend van 9.30 tot 16.00 uur van maandag t/m donderdag, en van 9.30 tot 17.00 uur op vrijdag, maar sommige banken zijn langer of op zaterdagochtend open.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Australië +61. Aanbieders van mobiele telefonie in Australië maken gebruik van GSM-netwerken, dus sommige buitenlandse telefoons zijn waarschijnlijk niet compatibel met de lokale netwerken. Mobiele telefoons zijn te huur en in de toeristengebieden zijn overal internetcafés te vinden.

Alarmnummer

Alarmnummer: 000 (112 met de mobiele telefoon)

Visa en gezondheidsinformatie

Alles over visa en gezondheidsinformatie

Feestdagen

+
2015 2016
Nieuwjaarsdag 1 jan 1 jan
Australiëdag 26 jan 26 jan
West-Australië - Dag van de arbeid 2 mrt 7 mrt
Capital Territory - Dag van Canberra 9 mrt 14 mrt
Zuid-Australië - Dag van de Adelaidecup 9 mrt 14 mrt
Tasmanië - 'Eight Hours'-dag 9 mrt 14 mrt
Victoria - Dag van de arbeid 9 mrt 14 mrt
Goede vrijdag 3 apr 25 mrt
Paaszaterdag 4 apr 26 mrt
Tweede paasdag 6 apr 28 mrt
ANZAC-dag 25 apr 25 apr
Northern Territory - Meifeest 4 mei 2 mei
Dag van West-Australië 1 jun 6 jun
Verjaardag van de Britse koningin 8 jun 13 jun
New South Wales - Vrije dag (bank holiday) 3 aug 1 aug
Northern Territory - Picknickdag 3 aug 1 aug
Brisbane - Royal Queensland Show 12 aug 17 aug
Capital Territory - Dag van het gezin en de gemeenschap 28 sept 26 sept
West-Australië - Verjaardag van de Britse koningin 28 sept 26 sept
Capital Territory -Dag van de arbeid 5 okt 3 okt
New South Wales - Dag van de arbeid 5 okt 3 okt
Queensland - Dag van de arbeid 5 okt 3 okt
Zuid-Australië - Dag van de arbeid 5 okt 3 okt
Victoria - Dag van de Melbournecup 3 nov 1 nov
Eerste kerstdag 25 dec 25 dec
Tweede kerstdag 26 dec 26 dec

Klimaat

+

Het zomerseizoen (november tot maart) is de populairste tijd om Sydney te bezoeken, met temperaturen die regelmatig stijgen tot 35°C. November en maart zijn favoriet bij bezoekers die wel zon willen, maar de schroeiende hitte liever vermijden. Winterdagen kunnen warm zijn. Temperaturen bereiken regelmatig de 21 tot zelfs 27°C, maar vaak ook is het vochtig en fris. Winternachten zijn over het algemeen koud.

Luchthaven Kingsford Smith (Sydney)

www.sydneyairport.com.au

Vervoer naar de stad

De Airport Rail Link is de snelste en gemakkelijkste manier om het stadscentrum en de buitenwijken te bereiken. Er rijdt om de 10 minuten een trein en de rit naar het centrum duurt 13 minuten, van waaruit er aansluitingen zijn naar alle buitenwijken. Er zijn twee treinstations op het vliegveld. Het ene treinstation bevindt zich recht onder terminal T1. Het andere treinstation bevindt zich tussen de terminal 2 en 3. Openbare bus 400 rijdt tussen de luchthaven en Bondi Junction. Shuttlebusbedrijven bieden rechtstreeks vervoer van en naar de luchthaven en moeten vooraf worden geboekt. Er zijn ook hotelbussen beschikbaar.

Autoverhuur

Alle grote autoverhuurbedrijven zijn vertegenwoordigd bij de luchthaven.

Luchthaventaxi's

Er zijn verschillende bewaakte taxistandplaatsen buiten bij de terminal. Hier zijn reguliere taxi's en maxi-taxi's (voor groepen) te verkrijgen.

Transfer tussen terminals

De Airport Rail Link verbind de internationale terminal (T1) en de binnenlandse terminals (T2 en T3) met elkaar en de T-Bus biedt een frequente dienst tussen T1 en T2. De binnenlandse terminals bevinden zich op loopafstand van elkaar.

Voorzieningen

Er zijn vele verschillende winkels, bars en restaurants in de terminals, net als douchefaciliteiten, internetkiosken, speciale rookruimtes, mobiele telefoonverhuur en taxfreewinkels. Geldwisselfaciliteiten en pinautomaten zijn ook beschikbaar op de luchthaven. Medische faciliteiten en een bagagedepot zijn aanwezig in T1. Zakelijke diensten in terminals 1 en 2 bieden vergaderruimtes, fax en internet.

Parkeren

Zowel de binnenlandse als de internationale terminals beschikken over eenvoudig toegankelijke parkeerterreinen. Er zijn kortingen beschikbaar voor vooraf online reserveren.

Internet

Er is overal gratis wifi in terminal 1 en 2.