KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
De imposante Harbour Bridge bij zonsondergang, Sydney
 

Praktische info Sydney, Australië

Vervoer in de stad

Sydney heeft en goed netwerk van bussen, treinen en veerboten die het verkennen van de stad en omgeving gemakkelijk maken. Het busnetwerk is de meest uitgebreide en goedkoopste vorm van vervoer, maar het kan langzaam zijn als gevolg van files. Er zijn ook verschillende Explorer-bussen voor toeristen waar u zo in en uit kunt stappen en die langs de belangrijkste bezienswaardigheden en omringende stranden rijden. De ondergrondse treinlus in het stadscentrum is de snelste manier om rond te reizen, maar veel toeristische locaties, zoals Darling Harbour, Bondi Beach en Manly, kunnen alleen worden bereikt door verder te reizen met een veerboot of de bus. De meest aangename manier om te reizen is met een veerboot. De hoofdterminal bevindt zich bij Circular Quay. Er is ook een monoraillus van 10-minuten van het stadscentrum naar Darling Harbour en terug, en een Metro Light Rail 'tramsysteem' tussen het centraal station en Wentworth Park in Pyrmont. Daarnaast zijn er voldoende, redelijk goedkope taxi's met een meter. Het huren van een auto voor korte bezoeken wordt niet aangeraden door hevige verkeersopstoppingen (in de spitsuren) en beperkte parkeergelegenheid in het centrum van de stad.

Tijdzone

GMT+11 (GMT+10 van de eerste zondag in april tot de eerste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. De standaardstekkers hebben drie platte pinnen, maar deze verschillen van soortgelijke stekkers in andere landen, dus meestal is een adapter noodzakelijk.

Valuta

De munteenheid is de Australische dollar (AUD). Eén dollar is 100 cent. Creditcards worden algemeen geaccepteerd en overal zijn geldautomaten. De meeste buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken en geldwisselkantoren. Banken zijn doorgaans geopend van 9.30 tot 16.00 uur van maandag t/m donderdag, en van 9.30 tot 17.00 uur op vrijdag, maar sommige banken zijn langer of op zaterdagochtend open.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Australië +61. Overal in het land zijn hotels, cafés en restaurants met gratis wifi te vinden. De internationale roamingkosten kunnen hoog oplopen; een lokale prepaid sim-kaart aanschaffen is vaak een goedkopere optie.

Alarmnummer

Alarmnummers: 000 (112 met de mobiele telefoon)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Kingsford Smith (Sydney)

www.sydneyairport.com.au

Vervoer naar de stad

De Airport Rail Link is de snelste en gemakkelijkste manier om het stadscentrum en de buitenwijken te bereiken. Er rijdt om de 10 minuten een trein en de rit naar het centrum duurt 13 minuten, van waaruit er aansluitingen zijn naar alle buitenwijken. Er zijn twee treinstations op het vliegveld. Een ligt direct onder terminal 1 en de andere tussen terminal 2 en terminal 3. Openbare bus 400 rijdt tussen de luchthaven en Bondi Junction. Shuttlebusbedrijven bieden rechtstreeks vervoer van en naar de luchthaven en moeten vooraf worden geboekt. Er zijn ook hotelbussen beschikbaar.

Autoverhuur

Alle grote autoverhuurbedrijven zijn vertegenwoordigd bij de luchthaven.

Luchthaventaxi's

Er zijn verschillende bewaakte taxistandplaatsen buiten bij de terminal. Hier zijn reguliere taxi's en maxi-taxi's (voor groepen) te verkrijgen.

Transfer tussen terminals

De Airport Rail Link verbind de internationale terminal (T1) en de binnenlandse terminals (T2 en T3) met elkaar en de T-Bus biedt een frequente dienst tussen T1 en T2. De binnenlandse terminals bevinden zich op loopafstand van elkaar.

Voorzieningen

Er zijn vele verschillende winkels, bars en restaurants in de terminals, net als douchefaciliteiten, internetkiosken, speciale rookruimtes, mobiele telefoonverhuur en taxfreewinkels. Geldwisselfaciliteiten en pinautomaten zijn ook beschikbaar op de luchthaven. Medische faciliteiten en een bagagedepot zijn aanwezig in T1. Zakelijke diensten in terminals 1 en 2 bieden vergaderruimtes en internet.

Parkeren

Zowel de binnenlandse als de internationale terminals beschikken over eenvoudig toegankelijke parkeerterreinen. Er zijn kortingen beschikbaar voor vooraf online reserveren.

Internet

Er is overal gratis wifi in terminal 1 en 2.