KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Praktische info Lima, Peru

Vervoer in de stad

Lima is verdeeld in vier kwartieren, die klein genoeg zijn om te voet te verkennen. Vervoer van het ene kwartier naar het andere kan echter het beste met de bus of een taxi. De regelmatig rijdende bussen in het centrum bestaan uit minibusjes en de grotere 'schoolbussen'. Ze zijn volop aanwezig en goedkoop, maar oncomfortabel (met name in de zomerhitte) en zijn vaak betrokken bij ongevallen. Deze 'micro's' en 'combi's' kunnen op straat worden aangeroepen. De bestemmingen staan meestal niet aangegeven, dus vraag de chauffeur hiernaar voordat u instapt. Taxi's zijn ook ruim voldoende aanwezig en goedkoop. Ze zijn niet van een bepaald merk of model, maar zijn herkenbaar aan plastic borden op de voorruit en zijn vaak het generieke geel van taxi's wereldwijd. Deze taxi's hebben geen meter en het tarief moet voor vertrek overeen worden gekomen. Het is een goed idee om uit te vinden hoe veel het doorgaans kost om te voorkomen dat u als buitenlander teveel betaalt. Autorijden in Lima is gevaarlijk: niet alleen zijn de wegen over het algemeen in slechte conditie, maar de lokale automobilisten zijn roekeloos en agressief. Het huren van een auto kan daarom het beste worden vermeden. Voor hen die vastbesloten zijn een auto te huren, zijn er echter verschillende verhuurbedrijven en het is geweldig over uw eigen voertuig te kunnen beschikken als u de stad uitgaat voor excursies.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT-5.

Netspanning

Netspanning is 220 volt, 60 Hz. Er worden stekkers met twee platte pinnen, maar ook stekkers met twee ronde pinnen gebruikt.

Valuta

De officiële munteenheid is de Peruviaanse sol nuevo (PEN). Eén sol is 100 céntimos. Visa is de meest algemene creditcard, maar veel (niet alle) bedrijven accepteren ook andere grote internationale creditcards. Buiten de grote steden is het moeilijker om met een creditcard te betalen. Amerikaanse dollars zijn het eenvoudigst in te wisselen en veel restaurants, hotels en winkels in de grote steden accepteren de dollar als betaalmiddel. Casas de cambio (wisselkantoren) bieden vaak betere koersen dan hotels en banken. Ze zijn overal in de toeristische gebieden te vinden. Geldautomaten zijn in alle grote steden te vinden.

Communicatie

Het landnummer voor Peru is +51. In de meeste hotels en moderne restaurants en cafés is wifi beschikbaar.

Alarmnummer

911 (algemeen), 105 (politie), 106 (ambulance).

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Jorge Chávez

www.lima-airport.com

Vervoer naar de stad

Er rijden bussen en minibusjes naar het stadscentrum; de haltes bevinden zich buiten de luchthavengates. Ze rijden naar de stad en stoppen langs de belangrijkste wegen.

Autoverhuur

De autoverhuurbedrijven zijn onder andere Hertz, Budget en Avis.

Luchthaventaxi's

Taxi's zijn te vinden buiten de terminals of kunnen vooraf worden geboekt.

Voorzieningen

Faciliteiten bij de luchthaven zijn onder andere banken, geldwisselkantoren, pinautomaten, een postkantoor, openbare telefoons, een aantal restaurants, winkels, een bagagedepot en een toeristeninformatiebalie. Er zijn faciliteiten voor gehandicapten; personen met speciale behoeften moeten vooraf contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Parkeren

Parkeren kost PEN 7 per uur en PEN 49 per dag en de parkeergelegenheid bevindt zich tegenover het hoofdterminalgebouw.

Internet

In bepaalde delen van de luchthaven is gratis wifi aanwezig.