Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Een blauwe kunst-klodder

Toen Graz in 2003 werd uitverkoren tot Culturele Hoofdstad van Europa, opende er een zeer bijzonder museum aan de rechteroever van de Mur: het Kunsthaus Graz. Het hypermoderne gebouw steekt flink af tegen het omringende historisch erfgoed, maar desalniettemin is het inmiddels een geliefde aanvulling op de skyline van rode daken. De tentoonstellingen van het museum zijn volledig gewijd aan hedendaagse kunst.

Het museum brengt vele verschillende kunstvormen samen onder één dak: van architectuur en design tot fotografie en nieuwe media. Aangezien het museum er geen eigen collectie of permanente exposities op na houdt, kan elk bezoek een geheel nieuw beeld opleveren. In feite is er maar één constante: het eigenaardige gebouw zelf. Het bijzondere exterieur, dat met zijn excentrieke rondingen en uitstulpingen behoorlijk afwijkt van de omringende architectuur, wordt in de volksmond ‘het vriendelijke buitenaardse wezen’ genoemd.

Een vreemde eend in de bijt
Een vreemde eend in de bijt

Graz

Grote pixels

Een van de meest in het oog springende aspecten van het gebouw is de 900 vierkante meter tellende BIX-façade. De naam is een samentrekking van de woorden ‘big’ en ‘pixel’, en verwijst naar de 930 cirkelvormige lampen die op de gevel zijn geïnstalleerd. Deze worden centraal door een computer aangestuurd en kunnen zo, net als de pixels op een computerscherm, simpele afbeeldingen en animaties weergeven. Het effect is van heinde en verre zichtbaar.
De opvallende BIX-façade

Buitenaardse Blob

Het innovatieve gebouw werd ontworpen door de Londense architecten Peter Cook en Colin Fournier. Van buiten heeft het veel weg van een blauwe klodder. Het eigenaardige uiterlijk van het ‘buitenaardse wezen’ is een voorbeeld van zogenaamde Blob-architectuur — een stijl die mogelijk werd dankzij de opkomst van digitale ontwerptechnieken. Binnen zijn, naast de ruim 11 duizend vierkante meter expositieruimte, ook het café en de medialounge populaire bestemmingen.
Blob-architectuur
Buitenaards, maar vriendelijk

Creatieve buurt

Graz is een echte studentenstad, met pakweg 50 duizend studenten op een totale bevolking van 300 duizend. De jonge dynamiek die dat met zich meebrengt was een van de redenen waarom Graz in 2003 werd uitverkoren tot Culturele Hoofdstad van Europa. Dat was ook het jaar dat het Kunsthaus Graz opende, als onderdeel van omvangrijke stadsvernieuwingen in het omringende district Lend. Deze arbeidersbuurt aan de westoever van de Mur trok vroeger weinig bekijks, maar staat inmiddels bekend dé jonge en creatieve buurt van de stad, vol koffiebarretjes, designwinkels en hippe restaurants.
Terrasje aan Lendplatz