Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Grandioos godshuis

Een architectonische parel, ’s lands beroemdste heiligdom, een nationaal wereldwonder: aan grootse eerbetuigingen ontbreekt het de zoutkathedraal van Zipaquirá niet. De kerk, indrukwekkend opgetrokken in de donkere gangen van een zoutmijn, is dan ook uniek in zijn soort. En dat maakt de Catedral de Sal – gelegen in het bergplaatsje Zipaquirá, op 48 kilometer van Bogotá – een spectaculaire must-see.

Een kerk in een zoutmijn. Het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie, maar toch is het dat niet. Al eeuwen lang hakten de mijnwerkers kapelletjes uit de steenzoute wanden van de mijn. Daar baden ze elke dag voor ze aan het werk gingen tot god en de heiligen en vroegen om bescherming voor hun gevaarlijke werk. De eerste officiële kathedraal, stammend uit 1954, werd in 1990 gesloten, maar 5 jaar later werd er een nieuwe in gebruik genomen. Het ontwerp van architect Roswell Garavito Pearl wordt gezien als een van de meest notabele wapenfeiten van de Colombiaanse architectuur.

Kerkzaal van de zoutkathedraal
Kerkzaal van de zoutkathedraal

Bogota

Zoutkruis in de Catedral de Sal

Kerk met kunst

Maar liefst 250 ton aan zoutsteen moest worden verwijderd om plaats te maken voor de huidige kathedraal, 180 meter onder de grond. Wie binnen loopt wordt in eerste instantie overvallen door complete duisternis, plus een geur van mineralen. Maar dan zijn daar opeens de kruiswegstaties: 14 kapelletjes die de weg die Jezus aflegde naar het kruis illustreren. Ze zijn stuk voor stuk door verschillende kunstenaars in het steen gehouwen. Een drietal altaren verderop representeren de geboorte, doop, leven, dood en de wederopstanding van Jezus.

Op het laagste punt van de grot bevindt zich het schip van de kerk, met links en rechts gangpaden die naar het 16 meter hoge centrale kruis achter het hoofdaltaar leiden. Het interieur van de kathedraal bestaat uit een rijke verzameling kunstwerken, gemaakt van zout of marmer. Zo zijn daar de prachtige beschermengel van de Italiaanse beeldhouwer Ludovico Consorte en La Piedad, een eerbetoon aan de Muisca-indianen die in deze regio leefden. Heel bijzonder is ook de verlichting in de kerk, die een ongrijpbare, mysterieuze sfeer creëert.

Een van de kunstwerken in de kerk

Naar de mis

De Catedral de Sal is niet zomaar een toeristische attractie of architectonisch hoogstandje. Nee, de kerk wordt ook nog echt als kerk gebruikt. Elke zondag is er om 12 uur een heilige mis, waar van tevoren voor

gereserveerd

moet worden. Na de mis bestaat de mogelijkheid om religieuze voorwerpen te laten zegenen. De kathedraal is op afspraak geopend voor mensen die hun trouwgeloften opnieuw willen afleggen. Bruiloften en doopceremonies worden er niet gehouden.

Diep onder de grond

Een rondleiding door de Catedral de Sal duurt ongeveer 1 uur. De gids voert bezoekers door alle gangen en vertelt allerlei wetenswaardigheden. De zogenoemde ‘Miners route’ is zeker de moeite waard. Tijdens deze tour ervaart u hoe het moet zijn geweest om als mijnwerker zo diep onder de grond te werken. Ook buiten de kerk is van alles te zien en te doen. Het Brine Museum is gewijd aan het proces van zoutwinning. Hier ziet u onder meer een 3D-video waarin op toegankelijke wijze wordt uitgelegd hoe zout zich via geologische processen heeft gevormd in steen. En u kunt zich uitleven op de hoogste klimmuur van Colombia.

Ervaar het leven als mijnwerker

Foto credits

  • Een van de kunstwerken in de kerk: Jesse Kraft, 123rf
  • Ervaar het leven als mijnwerker: momentcaptured1, Flickr