Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Kunst en Design in het MKG

Van antiek porselein tot moderne designmeubelen: het Museum für Kunst und Gewerbe (MKG) is een van de belangrijkste Europese musea voor kunst en design. De bijzondere en gevarieerde collectie biedt bezoekers een unieke blik op 4.000 jaar creativiteit in Europa. En daarbuiten, want ook islamitische en Aziatische kunstvoorwerpen komen hier aan bod.

Het MKG beschikt over een indrukwekkende permanente collectie van meer dan 500.000 objecten, van handwerk tot designmeubels, van grafische kunst tot fotografie. Dit museum biedt een frisse blik op ontwerp en haalt het kunstzinnige in de objecten naar boven – ook als ze niet als kunst waren bedoeld. Bewonder antieke toetsinstrumenten als klavecimbels en spinetten, prachtig versierde oosterse tapijten en een Japans theehuis inclusief ritueel. Ook de tijdelijke tentoonstellingen zijn zeer populair.

Het MKG ligt achter de haven
Het MKG ligt achter de haven

Hamburg

Egyptische sarcofagen

Prachtig versierde Etruskische vazen en een zilveren klapspiegel uit Sicilië zijn maar enkele voorbeelden van de collectie antieke kunst met meer dan 5.500 objecten uit het Nabije Oosten, Egypte, Griekenland en Rome. Sommige voorwerpen zijn maar liefst 4.000 jaar oud. Bezoekers kunnen zich vergapen aan sieraden uit de Bronstijd en amuletten en sarcofagen uit het Oude Egypte. In de tentoonstelling wordt veel aandacht besteed aan de oude beschavingen. Wat betreft het Oude Griekenland is bijvoorbeeld veel te leren over de drankcultuur van vrouwen.

Het oude Rome

Van gebruiksvoorwerp tot kunst

Wat is er mooi aan een elektrische theepot, een slaapbank en een mp3-speler? In de tentoonstelling over design worden gebruiksvoorwerpen op een sokkel gezet en als kunst bekeken. Dit is een van de meest besproken collecties van het MKG: bezoekers stappen in 200 jaar designgeschiedenis. Bekijk de ontwikkeling van design – van de industrialisering, massaproductie en art deco tot aan hedendaagse exclusieve pronkstukken. En natuurlijk is deze tentoonstelling nooit af: er is altijd ruimte voor nieuwe innovatieve ontwerpen.

Gebruiksvoorwerpen als kunst

Kostbare oosterse tapijten

De collectie islamitische kunst bevat waardevolle objecten zoals 2 manuscripten uit de 16de eeuw; een met bladgoud en zilver gedecoreerd boek en een dichtbundel van sultan Süleyman de Grote. Ook bijzonder zijn de 14de-eeuwse mozaïektegels uit Oezbekistan, die ooit het mausoleum van de heerser Bayan Qulï versierden. Het hoogtepunt is toch wel het koninklijke tapijt uit Perzië, het huidige Iran: de helft van dit 16de eeuwse meesterwerk werd lange tijd als verloren beschouwd, totdat het MKG het tapijt terugvond. In 2011 werd het bij de andere helft in de collectie gevoegd.

Pracht en praal van het MKG

Foto credits

  • Het oude Rome: Tobias Wille
  • Gebruiksvoorwerpen als kunst: Michael Bernhardi
  • Pracht en praal van het MKG: Marcelo Hernandez