Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Prachtige paleizen rond Madrid

Het Palacio Real is een van de populairste attracties van Madrid. Het grootste koninklijke paleis van Europa telt 870 ramen, 240 balkons, 44 trappenhuizen en 2.800 kamers – ruim voldoende om een volle dag rond te dwalen. Maar rond de hoofdstad staan meer grandioze getuigen van de tomeloze bouwwoede van de Spaanse koninklijke familie.

Het woonpaleis van de koning is niet open voor het publiek, maar de volgende 3 royale onderkomens zijn dat wel. Met 2.675 ramen, 86 trappenhuizen en 4.000 kamers is El Escorial ruimschoots groter dan het Palacio Real. Alleen is het geen paleis, maar een kasteel en dus ontbreken de balkonnetjes. In schril contrast met het strenge graniet van het Escorial staat het zwierige sprookjespaleis in Aranjuez. En in El Pardo staat boven op een berg het paleis van dictator Franco.

Het immense kloosterkasteel El Escorial
Het immense kloosterkasteel El Escorial

Madrid

Het kolossale kloosterkasteel van Filips II

Het bergdorp San Lorenzo de El Escorial ligt afgelegen in de Sierra de Guadarrama. Het zou nooit hebben bestaan als Filips II, koning van Spanje en Heer der Nederlanden, hier niet in de 16de eeuw zijn immense kloosterkasteel had gebouwd. Het Escorial is een granieten blokkendoos van 200 meter in het vierkant, groots en grimmig. Klooster, basiliek, seminarie, bibliotheek, pantheon en paleis in één – een sterk staaltje megalomanie, met stip genoteerd op de Werelderfgoedlijst.

Palacio de El Pardo, Franco’s woonpaleis

Het Versailles van Spanje

Nóg een paleis van koning Filips II, maar het contrast kan niet groter: zo grimmig als het Escorial is, zo popperig is het Palacio Real de Aranjuez. Filips koos deze plek voor zijn zomerpaleis niet zomaar: midden in de verder zo droge en dorre hoogvlakte onder Madrid, is dit een vruchtbare vallei op de oevers van de Taag.

Zomerpaleis van Filips II in Aranjuez
Het woonpaleis van dictator Franco

Het vergeten paleis van Franco

Van de opengestelde paleizen in en rond Madrid is het 16de-eeuwse Palacio de El Pardo het minst bezocht – en het meest omstreden. Decennialang woonde hier de gehate dictator Franco. Hij is vaak omschreven als sober levende man, maar tussen kilometers zijde en fluweel, kristallen kroonluchters, flonkerend marmer en klatergoud voelde hij zich thuis. Omringd door 15.000 hectare jachtgebied, staat het paleis bovenop een berg, zodat indringers al van verre konden worden gesignaleerd en beschoten.

Foto credits

  • Palacio de El Pardo, Franco’s woonpaleis: Choniron, Wikimedia
  • Zomerpaleis van Filips II in Aranjuez: Choniron, Wikimedia
  • Het woonpaleis van dictator Franco: Esetena, Wikimedia