Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Botany Bay: de oorsprong van Australië

Ten zuiden van Sydney ligt Botany Bay: de plek waar in 1770 de Britten onder leiding van James Cook voor het eerst aan land kwamen. Tegenwoordig valt de baai onder het Botany Bay National Park, waar interessante musea en prachtige natuur te vinden zijn.

In eerste instantie noemden de Engelsen de baai Sting Ray Harbour, vanwege de pijlstaartroggen die hier op grote schaal aanwezig waren. Binnen een paar dagen tijd werden er echter meer dan 3000 nieuwe plantensoorten ontdekt en kreeg Sting Ray Harbour zijn huidige naam: Botany Bay.

De wateren van Botany Bay
De wateren van Botany Bay

Sydney

Captain Cook’s Landing Place

In het spoor van James Cook

De plaats waar kapitein Cook aan land ging, op de zuidkaap van de baai, wordt nu gemarkeerd als ‘Captain Cook’s Landing Place’. Er staat een monument in de vorm van een stenen naald en het bezoekerscentrum geeft met diverse tentoonstellingen inzicht in de geschiedenis van Botany Bay. De komst van Cook had grote gevolgen voor de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals: zij werden verdreven of vermoord.

De eerste vloot

Op 24 januari 1788, 18 jaar na Cook, kwam de belangrijke ‘First Fleet’ uit Groot-Brittannië aan land. De ruim 1000 opvarenden van de 11 schepen vestigden hier de eerste Britse kolonie en worden gezien als de stichters van Australië. Twee dagen later plantte kapitein Arthur Phillip de Britse vlag in Sydney Cove, waarmee het land werd geclaimd door het Verenigd Koninkrijk: ieder jaar wordt die gebeurtenis op 26 januari groots gevierd met Australia Day. Iedereen heeft dan vrij en door het hele land worden festiviteiten georganiseerd. Ook in Sydney. Het programma is ieder jaar anders, maar wordt traditioneel afgesloten met een spetterend vuurwerk.

Spetterend vuurwerk boven Sydney
Het La Perouse Museum

Het noodlot van La Perouse

Een andere ontdekkingsreiziger die in Botany Bay voet aan wal zette – toevallig precies op 26 januari 1788 – was Jean François de Galaup, graaf van La Perouse. Hij kon de kolonisten voorzien van vitale voorraden. De schepen van La Perouse zijn echter op mysterieuze wijze ten onder gegaan: de wrakken werden vele jaren later ontdekt bij de Salomonseilanden. Op de noordkaap van Botany Bay is het La Perouse Museum & Visitor Centre grotendeels gewijd aan de Franse ontdekkingsreiziger en zijn vloot. Het museum heeft een grote collectie kaarten, navigatie-instrumenten en relikwieën die geborgen zijn uit de scheepswrakken van de La Perouse-expeditie.

Vogels en vissen

De combinatie van historie en natuur maakt Botany Bay heel aantrekkelijk. Het prachtige National Park is de leefomgeving van bijzondere inheemse planten, tientallen vogelsoorten en een rijke onderwaterwereld: het is dan ook een populaire duikplek. Wandelen kan hier ook prima, over de witte zandstranden of naar het uitkijkplatform bij Quibray Bay; een goede plek om vogels te spotten.

White-faced heron

Foto credits

  • White-faced heron: Foto White-faced heron: Tony Rodd, Flickr