Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Beide Tates in modern jasje

Aan de oever van de Theems liggen 2 van Londens belangrijkste musea: Tate Britain en Tate Modern. In het klassieke pand van Tate Britain, dat in 2013 een volledige transformatie onderging, kunt u zich vergapen aan Britse kunst vanaf 1500 tot nu. Tate Modern, gevestigd in een oude krachtcentrale, biedt een industriële achtergrond waar de ruimte en het licht recht doen aan een keur van internationale moderne en hedendaagse kunstwerken.

De Tate Gallery is een netwerk van 4 musea in Engeland: Tate Britain, Tate Modern, Tate Liverpool en Tate St. Ives. De Gallery werd vernoemd naar Henry Tate, een met suikerplantages rijk geworden kunstverzamelaar. Hij schonk in 1897 een deel van zijn vermogen aan de Britse staat voor de stichting van een nationaal kunstmuseum. Tate Britain en Tate Modern zijn met elkaar verbonden door een snelle bootverbinding via de Theems. Het design van de binnen- en buitenkant van het Tate Modern is van de beroemde kunstenaar Damien Hirst.

Het industriële Tate modern
Het industriële Tate modern

Londen

Een wandeling door de tijd

De Tate musea laten oudere en hedendaagse Britse kunst zien die op chronologische volgorde is geëxposeerd, waardoor u letterlijk een wandeling door de tijd kunt maken. Er zijn meesterwerken te zien van onder anderen Gainsborough, Hogarth, Millais en Whistler. Bij de bekende moderne en hedendaagse kunstenaars zijn werken te vinden van klinkende namen als Francis Bacon, Lucian Freud en Damien Hirst. Ook bevat Tate Britain ’s werelds grootste collectie kunstwerken van William Turner.
Jaarlijks verleent de Tate Gallery de Turner Prize aan een Britse kunstenaar. Deze prestigieuze en spraakmakende kunstprijs werd uitgeloofd aan onder anderen Damien Hirst, vanwege zijn doorgesneden koe en kalf op sterk water, maar ook aan Chris Ofili, die zijn driedimensionale schilderijen opbouwde uit olifantenuitwerpselen.

De vernieuwing van het oudste gedeelte van Tate Britain werd ontworpen door de toonaangevende architectenkantoor Caruso St John. Dit project volgde op de opening van 10 nieuwe galeries in mei 2013, waardoor het mogelijk werd om diverse kunstwerken chronologisch op te hangen. Het 45 miljoen pond kostende bouwproject omvat nóg een nieuwe galerie, waar exposities van de imposante brieven verzameling van Britse kunstenaars te zien zijn. Verschillende moderne artiesten werden gevraagd bijdragen aan het nieuwe gebouw te leveren. Zo ontwierp Richard Wright handgemaakt glas voor de Millbank Foyer en maakte Alan Johnston een plafondschildering in het Djanogly Café.

Tate Britain

De grootste tentoonstellingsruimte ter wereld

Tate Modern is een van de best bezochte musea ter wereld. De voormalige turbinehal van het Tate is 160 meter lang, 23 meter breed en 40 meter hoog. Daaromheen liggen nog 85 zalen verspreid over 7 verdiepingen. Het fameuze architectenbureau Herzog & de Meuron verbouwde de elektriciteitscentrale met respect voor het industriële verleden. De meest opvallende toevoeging is een glazen doos van 2 verdiepingen, die over de hele lengte van het gebouw doorloopt. In het museum is werk te zien van meesters als Cézanne, Bonnard, Matisse, Picasso, Rothko, Dalí, Pollock, Warhol en Bourgeois. Op de 7de verdieping biedt het restaurant een prachtig uitzicht over de Theems, de City en St. Paul’s Cathedral.

De turbinehal van Tate Modern