Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Exotisch Philipsburg

Dankzij de vele winkels, cafés en hotels is Philipsburg een van de meest bruisende plaatsen van Sint Maarten. Reusachtige cruiseschepen en luxe zeiljachten gaan voor anker in de azuurblauwe baai die in 1493 door Columbus werd ontdekt (al woonde er toen al een indianenvolk). Philipsburg, de hoofdstad van het Nederlandse deel van het eiland, ligt bovendien aan het mooie witte zandstrand van Great Bay.

In de 16de eeuw waren zowel Nederlandse, Spaanse en Franse zeevaarders als piraten uit het Caribische gebied geïnteresseerd in dit paradijselijke eiland. Het bood namelijk niet alleen beschutte baaien, maar ook een grote zoutpan – zout was in die tijd belangrijk voor het conserveren van vlees en vis aan boord. Op de smalle strook land tussen de zee en het zoutwerk bouwde John Philips, een Schotse kapitein in de Nederlandse marine, in 1763 de stad Philipsburg.

De houten pier van Philipsburg
De houten pier van Philipsburg

Sint Maarten

Het gerechtsgebouw uit 1793

Bonte architectuur

Koloniale huizen in vrolijke Antilliaanse kleuren, een Engels kerkje omringd door palmbomen, de Oranjeschool in pasteltinten, en het oude gerechtshof van hout: de 4 hoofdstraten van Philipsburg vormen een bonte mix van Hollandse, Engelse en inheemse invloeden. Het charmante kleine Sint Maarten Museum in Front Street vertelt u er alles over.


Ook buiten de stad is het verleden van het eiland te bewonderen. Op het puntje van het schiereiland tussen Great Bay en Little Bay liggen de resten van Fort Amsterdam. Dat werd In 1631 gebouwd als eerste Hollandse militaire vesting in het Caribische gebied. U kunt het bereiken via een wandelpad dat begint bij Divi Little Bay Resort. Tegenwoordig zijn er alleen nog een paar muren en roestige kanonnen over, maar er is nog altijd een adembenemend uitzicht over Great Bay en de naburige eilanden. Ook ligt de ruïne in een mooi stukje natuur met hoge cactussen. Bruine pelikanen duiken hier vanaf de rotsen naar vis.

Uitzicht vanaf Fort Amsterdam

Shoppen en ontspannen

Naast de exotische couleur locale staat Philipsburg ook bekend om de eigentijdse winkelmogelijkheden en het uitgaansleven. Front Street, de eerste straat aan de zeezijde, is een taxfree-walhalla vol winkels met juwelen, parfums, luxeartikelen en souvenirs. Ook zit hier het Guavaberry Emporium, een winkel die is gewijd aan de likeur van de lokale guavaberry-bes. Die drank kun je ook tegenkomen in de vele cocktailbarretjes (dé plek om gauvaberry-colada te proberen) – maar ook in resorts, casino’s en clubs van Philipsburg. Een sfeervol adres is de Ocean Lounge van Holland House Beach Hotel: het grote terras met livemuziek ligt direct aan de strandboulevard van Great Bay.

Great Bay Beach, het strand van Philipsburg

Foto credits

  • Het gerechtsgebouw uit 1793: Vakantiestmaarten.nl