KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het oude Rome in fragmenten

Het Forum Romanum is een van de hoogtepunten van Rome. Op het eerste gezicht lijkt het een samenraapsel van stenen, bogen, pilaren en beelden, maar schijn bedriegt: dit was het centrum van Rome in zijn hoogtijdagen.

Het grootste religieuze gebouw van het Antieke Rome is de schitterende wit marmeren tempel van Venus en Roma. De tempel werd ontworpen door keizer Hadrianus zelf en was gewijd aan de godinnen Venus (godin van de liefde) en Roma (godin van het eeuwige Rome). Het bouwwerk bevatte 2 heiligdommen met standbeelden van de godinnen. Na een restauratie die meer dan 20 jaar in beslag nam werd de tempel in 2010 weer geopend voor het publiek.

Curia Julia

Curia Julia

De Curia Julia, waar de senaat vergaderde, is het oudste gebouw op het Forum en het enige dat nog vrijwel intact is. Het lijkt onvoorstelbaar, maar in een ver verleden werd het gebouw meerdere malen door brand verwoest. Het senaatsgebouw werd keer op keer herbouwd, waaronder éénmaal door keizer Julius Caesar. Vandaar die naam, Curia Julia. In de 7de eeuw werd het gebouw omgevormd tot kerk en dat heeft het bewaard voor de toekomst: kerkelijke panden uit het oude Rome werden namelijk niet gesloopt. Het hielp ook dat oud-dictator Mussolini een bewonderaar van het oude Romeinse rijk was. Dankzij hem zijn er talloze grondige restauraties uitgevoerd.

Het Forum Romanum

Huis van de Vestaalse Maagden

Bij dit huis hoort een opmerkelijk verhaal. Het werd gebouwd ter ere van Vesta, de godin van het vuur. De heilige vlam in Vesta’s tempel, eveneens nog te bezichtigen op het Forum, werd onderhouden door 3 maagden. Zij woonden in de Aedes Vestalium (het huis van de Vestaalse Maagden) en dienden de tempel, ieder voor een periode van maar liefst 30 jaar. Ze genoten veel aanzien, maar betaalden hiervoor wel een flinke prijs: verloren zij hun maagdelijkheid dan werden ze levend begraven. En wanneer het heilige vuur doofde, dan zou Rome ten onder gaan en zouden de maagden in het openbaar worden gegeseld.

De tempel van Vesta