KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Verse lekkernijen op de markten van Barcelona

Wie de ziel van de Catalanen wil ontdekken, kan zich het beste een weg door Barcelona eten. Van boerenkaas tot moleculaire kookkunsten; de veelzijdige smaken van de Catalaanse keuken vertellen de bewogen geschiedenis van de streek. Onder anderen de Visigoten, de Fransen en de Moren bezetten de afgelopen eeuwen dit vruchtbare gebied aan de Middellandse Zee. Allemaal lieten ze hun sporen na: die proeft u terug op de markten van Barcelona.

De stad telt meer dan veertig markten, die een zeer kieskeurige clientèle bedienen. Hele gezinnen trekken erop uit om versgevangen kabeljauw te inspecteren of eens goed af te dingen op een stukje ‘jamón ibérico’. Terwijl de Catalanen inspiratie opdoen tussen de zongerijpte tomaten, schapenkaas en chorizo, gaan recepten hier van mond tot mond. Tijdens een wandeling over de markten van Barcelona zult u zeker in de verleiding komen een van de delicatessen te proberen. Bon profit!

Fruit stand op de markt in Barcelona
Fruit stand op de markt in Barcelona

Barcelona

De Boqueria is een van de grootste overdekte markten van Europa

Verdwalen op de markt

Het is altijd een drukte van belang in de Boqueria aan de Rambla, een van de grootste overdekte versmarkten van Europa. Hier doen koks van de beste restaurants van Barcelona ´s ochtends hun inkopen. Het is makkelijk verdwalen tussen de honderden kraampjes met ham, olijven en verse vis. Maar laat dat maar lekker gebeuren: op veel plekken mag u van de lekkernijen proeven. Op zoek naar iets specifieks? Vraag bij het informatiecentrum (kraam 435 midden achterin) om een handige plattegrond: daarop kunt u precies zien waar de kraampjes zich in specialiseren.

+ Lees meer

Hammen op de Boqueria

Bijzondere hammen

Spanje mag trots zijn op een aantal heerlijke hamsoorten, zoals de ‘jamón serrano’ en de ‘jamón ibérico’. In de volksmond wordt de laatste ook wel ‘pata negra’ genoemd, oftewel ’zwarte poot’. Deze rauwe ham komt namelijk van Iberische varkens met zwarte hoeven. De nootachtige smaak van de ham komt van de eikeltjes die zij eten. Deze gulzige dieren eten soms wel 10 kilo per dag. ‘Jamón serrano’ betekent ‘ham uit de bergen’: die is afkomstig van witte varkens uit de bergen in Andalusië.

Vismarkt aan de haven

Visliefhebbers trekken het beste richting de visserswijk Barceloneta, naast de oude haven. Hier verhandelen vissers hun net gevangen waar al meer dan 100 jaar. Inktvissen, scheermesjes en garnalen in alle soorten en maten liggen hier voor het uitkiezen. Wie niet kan wachten om de verse vis en schelpdieren te nuttigen, kan terecht bij een van de restaurants. Verser kan het niet! De markt is niet alleen in culinair opzicht interessant: kijk eens naar het bijzonder smeedijzeren raamwerk. Het gebouw uit 1884 van Antoni Rovira i Trias is een paar jaar geleden volledig gerenoveerd.

+ Lees meer

Verse vis in de Barceloneta-markt
Spaanse paella

Spaanse kookkunsten leren

Met mooie producten als vijgen, sint-jakobsschelpen en andere delicatessen zo rijkelijk voorhanden zullen echte kookgekken de verleiding niet kunnen weerstaan ter plekke zelf iets lekkers te bereiden. Barcelona biedt verschillende mogelijkheden voor een kookcursus. Onder leiding van een Spaanse chef-kok leert u de fijne kneepjes van het vak. Na een tocht over de markt gaat u zelf typische gerechten als een paella of een gazpacho maken. Uiteraard onder het genot van een heerlijke cava.