Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Spoken en juwelen in Edinburgh Castle

Intriges, moorden, koninklijke geboortes en militaire gevechten: Edinburgh Castle kent een roerige geschiedenis. Het eeuwenoude kasteel boven op een vulkanische rots torent hoog boven de stad uit en is daarmee onmiskenbaar onderdeel van Edinburghs skyline. En als u een keer de weg kwijt ben, dient het meteen als een handig oriëntatiepunt.

Het kasteel stond er niet meteen in zijn huidige vorm. Het oudste deel is de St. Margaret’s Chapel, die is gebouwd rond 1130 en diende als kerk voor de koninklijke familie. Door de eeuwen heen werd Edinburgh Castle steeds verder uitgebreid. Zo liet koning James IV rond 1510 de Great Hall bouwen; het Scottish National War Memorial kwam er na de Eerste Wereldoorlog. Een tour door het kasteel voert u langs de kroonjuwelen, koninklijke interieurs en, zoals het een goed middeleeuws kasteel betaamt, door lugubere kerkers.

Edinburgh Castle prijkt hoog op een rots
Edinburgh Castle prijkt hoog op een rots

Edinburgh

De Schotse kroonjuwelen

Het kasteel is groot – u kunt gerust een aantal uur uittrekken voor een bezoek.  Rondom Crown Square vindt u een paar van de belangrijkste gebouwen, zoals het Royal Palace. Hier woonde onder anderen koningin Maria Stuart, ofwel Mary, Queen of Scots. In de kleine geboortekamer beviel zij in 1566 van haar zoon, koning James VI.

Binnen de muren van het Royal Palace bevindt zich ook de Honours of Scotland Exhibition. Hier kunt u de indrukwekkende Schotse kroonjuwelen bewonderen, zoals de kroon uit 1540 en de Sword of State die koning James IV in 1507 cadeau kreeg van Paus Julius II. Ook bijzonder is de Stone of Destiny: op deze steen zijn eeuwenlang Schotse koningen gekroond. In 1950 stalen 4 Schotse studenten de steen uit Westminster Abbey in Londen, waar de steen al sinds 1296 was ondergebracht. Drie maanden later dook de steen weer op, althans een die er in elk geval erg op leek. Deze is in 1996 naar Edinburgh overgebracht. De gelijkenis is treffend, maar sommigen twijfelen nog altijd of dit de echte Stone of Destiny is.

Uitzicht op het kasteel vanaf Calton Hill

“In de ondergrondse tunnels van het kasteel spookt nog altijd de geest van een doedelzakspeler”

Verborgen tunnels

Edinburgh, misschien wel een van Europa’s meest spookachtige steden, kent een groot aantal spookverhalen, die zich voor een groot deel in en rond Edinburgh Castle afspelen. Zo is er het mysterie van de doedelzakspeler in de verborgen wereld van de tunnels die van het kasteel tot aan de Royal Mile lopen. Toen de tunnels een paar honderd jaar geleden werden ontdekt, ging een doedelzakspeler naar beneden om ze te verkennen. Terwijl hij door de tunnels navigeerde, speelde hij muziek op zijn doedelzak zodat men boven de grond kon horen waar hij was gebleven. Maar ongeveer halverwege de Royal Mile stopte de muziek. Een reddingsteam daalde af om de doedelzakspeler te zoeken, maar hij was spoorloos verdwenen. Naar verluidt spookt de eenzame geest van de doedelzakspeler nog altijd door de tunnels. U kunt zijn muziek soms nog horen in het kasteel en de straten boven de tunnels…

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Edinburgh Castle, Castlehill, Midlothian EH1, United Kingdom