KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Ground Zero: nog altijd een bijzondere plek

Jarenlang waren het de iconen van New York: de altijd zichtbare Twin Towers, ooit de hoogste gebouwen ter wereld. Waar de torens stonden is nu een indrukwekkend eerbetoon aan de slachtoffers verrezen. En er wordt gewerkt aan nieuwe wolkenkrabbers die het gat in de skyline van New York moeten opvullen.

The Twin Towers waren de trots van New York en maakten deel uit van 7 gebouwen die het World Trade Center telde. De torens waren maar liefst 110 verdiepingen hoog en boden kantoorruimte aan tientallen bedrijven. Op 11 september 2001 kwam hieraan abrupt een einde toen twee gekaapte vliegtuigen zich in de gebouwen boorden.

De skyline van New York
De skyline van New York

New York

9/11 Memorial

Memorabele gedenkplek

Het puinruimen was zwaar en duurde lang, maar de altijd positief ingestelde Amerikanen maakten meteen plannen om deze plaats om te vormen tot een waardig herdenkingsmonument. Tien jaar na de aanslagen, op 12 september 2011, werd het 9/11 Memorial onthuld. Op de plaats waar de Twin Towers stonden zijn twee waterbassins gemaakt. Vanaf de rand stroomt water naar beneden. Op bronzen platen om de bassins heen staan de namen van alle slachtoffers gegraveerd. Het is een plek om stil van te worden. Bij het memorial hoort ook een museum. Hier wordt met tekst, beeld en geluid het verhaal van 11 september 2001 verteld.

De symbolische Freedom Tower

De creatie van nieuwe iconen

De bouw van een nieuw World Trade Center is in volle gang - uiteindelijk zullen hier straks 5 nieuwe torens verrijzen. De hoogste nieuwe toren is One World Trade Center. Deze biedt 325.000 vierkante meter aan ruimte, verdeeld over 104 verdiepingen. Het gebouw meet 1776 voet (meer dan 500 meter) en is daarmee niet alleen hoger dan de Twin Towers, maar zelfs het hoogste gebouw op het Amerikaanse continent. Die hoogte is trouwens niet toevallig gekozen: in 1776 nam het Congres de Onafhankelijkheidsverklaring aan.