KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Zürichsee: blauwe binnenzee vol waterpret

Zürich belandt jaarlijks in de top-3 van meest leefbare steden ter wereld, en dat komt mede door die enorme plas water voor de deur. De stad wordt doorsneden door de Limmat. Deze rivier wordt gevoed door de Zürichsee, die zich uitstrekt van Bellevue in hartje stad tot het popperige dorp Rapperswil. Het meer ontstond in de laatste ijstijd als gletsjer, nu is het een blauwe binnenzee waarvan iedereen op zijn eigen manier kan genieten.

Het Meer van Zürich is 40 kilometer lang en tot 3 kilometer breed. Schilderachtige dorpjes en stadjes met middeleeuwse huizen en nostalgische hotels omringen het blauwe water. Aan weerszijden bieden de ruim 800 meter hoge bergen Felsenegg en Pfannenstiel de mogelijkheid te ontsnappen aan de stadsdrukte en een fikse teug frisse berglucht in te ademen. Ook het meer zelf biedt volop vertier, van stadsstrandjes tot boottochtjes. Drie manieren om te ontspannen op, aan of in het Meer van Zürich.

Het Meer van Zürich
Het Meer van Zürich

Zurich

Rapperswil

Aan het meer: dorpjes en wijngaarden

U kunt met de trein helemaal om het meer heen reizen, van station Zürich Stadelhofen over de rechteroever naar Rapperswil, en via de Seedamm terug langs de linkeroever naar station Zürich Enge. Stap onderweg uit in het dorp met de fraaie naam Küsnacht voor koffie op het terras van het nostalgische Seehotel Sonne. Ook het stadje Meilen is de moeite waard, voor een omweg langs de 853 meter hoge berg Pfannenstiel met prachtuitzicht over het meer. Het pittoreske Rapperswil heeft ontspannen terrasjes in de aanbieding. Aan de overkant zijn Pfäffikon, Richterswil en Kilchberg leuke tussenstops.

Op het meer: de boot naar Rapperswil

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat varen hagelwitte veerboten kriskras het Meer van Zürich over, van het bootstation aan de Bürkliplatz naar alle dorpjes en gehuchten langs de oevers van het meer. Voor inwoners is het een manier om van A naar B te komen, voor bezoekers een puik zomers uitje. Betaal niet te veel voor de speciale toeristenboten, maar stap op de ‘Grosse Rundfahrt’ naar het snoezige dorpje Rapperswil. Ga ‘en route’ nog even aan wal op het eilandje Ufenau met zijn mooie wijngaarden en picknickplekken.

Eilandje Ufenau
Strandbad Mythenquai

In het meer: zwembad en zandstrand

Geen stad ter wereld heeft zoveel openluchtzwembaden als Zürich. In de rivier en het meer zijn 10 ‘Freibäder’ waar de inwoners ’s zomers zonnen op vlonders, steigers of zandstrandjes. Hier kunt u net een koel drankje drinken of een frisse duik nemen in het kraakheldere water. Op loopafstand van het centrum biedt Seebad Enge 2 zwembaden in het meer plus sauna’s, massages en yogalessen. Iets verderop heeft het 100 jaar oude Strandbad Mythenquai een strandpaviljoen in de aanbieding, een zonneweide, een 10 meter hoge duiktoren en 250 meter zandstrand.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Zürichsee, Zürich, Zwitserland