Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Mawazine: dansen op AVICII in Marokko

Mawazine neemt Rabat ruim een week volledig over: zo’n 2,5 miljoen bezoekers komen af op het muziekfestival dat met 7 podia verspreid is over de Marokkaanse hoofdstad. Vanuit de hele wereld stromen fans toe. Wat ook geldt voor de artiesten: behalve sterren uit Marokko en Afrika staan er ook klinkende internationale namen op het programma, zoals Placebo, Maroon 5, Usher, Jennifer Lopez, AVICII en Pharrell Williams.

Goede kans dat u nog nooit van Mawazine heeft gehoord, maar het is toch echt het op één na grootste muziekfestival ter wereld (na het Donauinselfest in Wenen). Het beleeft dit jaar zijn 14de editie. Vele grootheden stonden er al op de podia: van Stevie Wonder en Whitney Houston via B.B. King en Rihanna tot Kylie Minogue en Stromae. Het accent in de programmering ligt op Afrikaanse muziek en wereldmuziek in alle denkbare genres; er treden ook artiesten op uit onverwachte landen als Oezbekistan en Iran.

Marokkaans én internationaal spektakel
Marokkaans én internationaal spektakel

Rabat

Muziekfestival met koninklijke goedkeuring

Mawazine wordt georganiseerd door Maroc Cultures. Voorzitter Mounir Majidi is ook de persoonlijk secretaris van de Marokkaanse koning Mohammed VI en die wil graag het moderne gezicht van Marokko laten zien. Mawazine biedt hier volop ruimte toe, maar is ook niet onomstreden. In 2013 wonden religieuze groeperingen zich op over het ‘immorele’ optreden van de Britse zangeres Jessie J, die op het podium niets meer aan had dan een doorzichtig topje, een flinke slip en een paar gympen. Ricky Martin protesteerde het jaar daarna op subtiele wijze tegen het Marokkaanse verbod op homoseksualiteit. In eigen land verschillen politici van mening. Sommigen stellen dat de 60 miljoen dirham (ongeveer 5,7 miljoen euro) die het festival kost beter kunnen worden besteed aan gezondheidszorg en onderwijs. Toch doet het niets af aan de populariteit van Mawazine: 2 jaar geleden zagen 185.000 mensen de show van David Guetta, een absoluut record

“185.000 mensen zagen in 2013 de show van David Guetta”

LMFAO maakt er een feestje van

Placebo, J.Lo, Pharrell: allemaal gratis!

Het geheim van het succes van Mawazine is: gratis. Niemand hoeft te betalen voor de grote internationale namen die optreden in OLM Souissi, 1 van de 4 grote arena’s. De 3 andere grote podia zijn voor Marokkaanse, Afrikaanse en oriëntaalse muziek. En dan zijn er nog 3 kleinere podia, waarvoor kaartjes moeten worden gekocht. Opkomend talent staat in een cultureel centrum, terwijl een theater de intieme setting biedt voor de bossanova van Flavia Coelho en de blues van Barbara Hendricks. Tussen de ruïnes van de oude Romeinse stad Sala zal jazz van Carmen Souza, fado van Maria Berasarte en tango van Débora Russ weerklinken.


Festival Mawazine (Rythmes du Monde) duurt van 29 mei tot en met 6 juni. U kunt Rabat bereiken met Air France/KLM, houd wel rekening met een overstap in Parijs. Vliegt u via Casablanca, dan brengt de trein u in 1 uur naar Rabat. Meer info en tickets:

www.festivalmawazine.ma

(Frans)

Mawazine is meer dan alleen popmuziek