Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Fort Zeelandia, het oude Paramaribo

Fort Zeelandia staat nog altijd statig op de oever van de Surinamerivier – in de schaduw van eeuwenoude mahoniebomen. Hier ligt de oorsprong van Paramaribo: de kleine handelskolonie die hier begon groeide uit tot de levendige hoofdstad met tegenwoordig 290.000 inwoners. U kunt zich in het fort niet alleen verdiepen in de Surinaamse geschiedenis maar ook genieten van het uitzicht vanaf het terras van het sfeervolle museumcafé.

Het is een van de weinige stenen monumenten in het verder vooral houten historische centrum van Paramaribo. En juist die rode bakstenen die zo Hollands afsteken tussen exotische begroeiing en de palmen op de rivieroever, geven Fort Zeelandia een bijzondere sfeer. Het stervormige fort is voorzien van 3 bastions en diverse gebouwen rond een kleine binnenplaats. Rondom de buitenmuren staan witte houten huizen met grote veranda’s, die in de 19de eeuw zijn gebouwd voor de officieren van het Nederlandse koloniale leger.

Hollandse nederzetting

Al in 1614 vestigden de eerste Nederlanders hier een verstevigde handelspost van schelpsteen, vlak bij een indianendorp langs de rivier. In 1651 namen de Engelse troepen van Lord Willoughby de nederzetting in beslag en maakten er een echt fort van. Totdat zij in 1667 op hun beurt werden verjaagd door Zeeuwse kolonisten, die de vesting Zeelandia noemden. Pas in 1784 kreeg het fort zijn huidige gebouwen van baksteen (verscheept uit Nederland!), met groene luiken, rode dakpannen en gietijzeren lantaarns. Een stenen trap vanuit de binnenplaats voert naar de omloop langs de 3 uitkijkpunten, met weids uitzicht op de kleikleurige rivier.

Surinaams Museum

Tegenwoordig biedt het fort onderdak aan het Surinaams Museum. In de diverse gebouwen vindt u  stijlkamers en expositiezalen met foto’s en historische voorwerpen. Die herinneren aan het inheemse verleden, de koloniale tijd en de verschillende etnische culturen in Suriname.


In het voormalige kruithuis is een 19de-eeuwse apotheek nagebouwd. Inclusief toonbank en medicijnflessen. En een van de vroegere gevangeniscellen doet nu dienst als museumwinkel, met Delfts blauwe tegels op de muur. U kunt er onder meer lokale handwerkproducten, ansichtkaarten en boeken over Suriname kopen.


Op zondagen zijn er rondleidingen in het fort. Daarbij komt niet alleen een kleurrijk verleden aan de orde, de gids vertelt ook over de lijfstraffen die slaven hier ondergingen. Een gedenkplaat op een van de bastions herinnert aan een recentere tragedie, de Decembermoorden van 1982. In de muur aan de rivierkant zijn nog altijd de kogelgaten te zien: hier werden 15 politieke tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse geëxecuteerd.

Schaalmodel van het eerste fort
Eten met uitzicht op de rivier

Dineren aan het water

Fort Zeelandia heeft een sfeervolle brasserie/restaurant, Baka Foto. U kunt hier overdag terecht voor koffie, broodjes en salades. ‘s Avonds is het een prachtige locatie voor een diner met uitzicht over de Surinamerivier. De geraffineerde keuken is fusion/internationaal met Surinaamse invloeden. Denk aan pom met eend en sinaasappel of lokale tonijn op 4 manieren. Voor eenvoudiger eten kunt u niet ver van het museum terecht in de eettentjes van de Waterkant, de boulevard langs de rivier. Met specialiteiten als saotosoep, telo trie en het lokale Parbo Bier.

Foto credits

  • Schaalmodel van het eerste fort: wisefly, Flickr
  • Eten met uitzicht op de rivier: Brasserie & restaurant Baka Foto