Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Op het water in Costa Rica

Met al zijn rivieren, watervallen en moerasgebieden is Costa Rica een geweldige bestemming voor watersporters. Het land ligt tussen 2 oceanen en is begroeid met tropisch regenwoud; avonturen zijn hier dus nooit ver weg. Van onstuimig wildwaterraften tot spectaculair vissen op de Stille Oceaan: deze activiteiten moet u zeker op uw to-do list zetten!

Dankzij het tropische en natte klimaat is er aan water in Costa Rica geen gebrek. Oost en west worden gescheiden door een bergrug die een hoogte van 3.821 meter haalt en meerdere actieve vulkanen herbergt. Vooral de westkust heeft een duidelijk regenseizoen, terwijl de Caribische kant het hele jaar door warm en vochtig is. Prachtige rivieren voeren het regenwater af naar zee, en dat heeft zo zijn voordelen: er zijn talloze recreatiemogelijkheden in en op het water.

Waterval in  Rio Celeste Nationaal Park Tenorio
Waterval in Rio Celeste Nationaal Park Tenorio

San Jose

Raften op de Rio Savegre

Raften op de Rio Savegre

Raften is watersport nummer 1 in Costa Rica. Een tocht over de onstuimige Savegre-rivier is een ervaring op zichzelf: de rivier biedt veel uitdagingen en kronkelt dwars door het regenwoud en langs prachtige watervallen. Er zijn tochten van 14 tot wel 27 kilometer, voor de echte die hards. Sommige stukken voeren over rustig water, dus daar kunt u kunt genieten van de natuur, het oerwoud en de geluiden van de dieren. Om daarna de volgende stroomversnelling te zien naderen waar de raft zich in het kolkende water stort. Geen paniek als u omslaat: even wat water happen is niet erg, de Rio Savegre is namelijk een van de schoonste rivieren van Midden-Amerika. De Rio Savegre kent verschillende soorten raft-trajecten, variërend van klasse II voor de beginnende rafter tot klasse III en IV die ook bij de gevorderden een echte adrenalinekick zullen veroorzaken. Tijdens de lunch kunt u met een koel drankje bijkomen in een oerwoud vol apen en vogels: pura vida! Wie de jungle-experience compleet wil maken, verblijft ’s avonds in een van de eco-hotels langs de rivier.

Raften is watersport nummer 1 in Costa Rica

Kajakken in Tortuguero

Aan de oostkant van Costa Rica ligt Tortuguero. Dit nationale park is vooral bekend vanwege de enorme lederschildpadden die hier eieren komen leggen, maar het is ook een geweldige omgeving voor een kajaktocht. In dit uitgebreide kanalen- en rivierenstelsel kunt u met de kajak op plekken komen waar grotere boten moeten afhaken. Vooral ’s morgens is een tocht de moeite waard: dan ontwaakt het oerwoud en doorbreken schreeuwende brulapen de stilte. U kunt zelf een kajak huren of met een gids meegaan. De kans is groot dat u tijdens uw kajaktocht nog wat bijzondere schepsels zult tegenkomen zoals krokodillen, miereneters, luiaards of een van de 4 soorten apen die in Costa Rica voorkomen – behalve brulapen zijn er ook nog kapucijnapen, slingerapen en doodshoofdaapjes.

+ Lees meer

Kayakken in Tortuguero

Tip voor de schildpaddenliefhebber

In de periode van eind juli tot november komen de lederschildpadden het strand van Tortuguero op om eieren te leggen. ’s Avonds kunt u onder begeleiding van een parkranger de schildpadden aan land zien komen. Ze graven een gat, leggen 110 eieren ter grootte van een pingpongbal, dichten het gat en kruipen terug naar zee.

Roosterfish gevangen op de Stille Oceaan

Spectaculair sportvissen

Marlijn, tarpon, tonijn, dorade of regenboogbaars: de oceanen aan weerskanten van Costa Rica zijn een droom voor iedere visser. Met name de Stille Oceaan herbergt een bonte verzameling aan vissoorten. Voor een gegarandeerde catch en de beste visplekjes kunt u het best met een gids mee gaan. En met een beetje geluk ziet u onderweg nog dolfijnen, manta’s, schildpadden en zelfs bultrugwalvissen. Dicht bij de kust heeft u kans de prachtige roosterfish te haken. Deze zijn gemiddeld 1 meter lang en 15 kilo zwaar, en het zijn ware vechters. Soms duurt het wel 30 minuten voor de vis zich gewonnen geeft, enig doorzettingsvermogen is dus wel vereist. Ook kunt u snappers, makrelen en grote gepen vangen. Neem ze mee aan land en laat ze in een lokaal restaurant bereiden. Verser dan dit wordt het niet!

Duiken met roggen en haaien

Met zoveel onderwaterleven spreekt het voor zich dat ook duiken in Costa Rica een schitterende ervaring is. De meer ervaren duikers zullen Bat Islands en Catalinas geweldig vinden. Bij Catalinas  kunt u duiken met mantaroggen, vleermuisroggen en gevlekte roggen; bij Bat Islands wordt u omringd door stierhaaien, zwartpuntrifhaaien en tijgerhaaien. Ook het nationale park Manuel Antonio is met zijn spectaculaire onderwater canyons en grotten een stek die menig duiker hoog op het lijstje heeft staan.

Duiken in Costa Rica is fantastisch

Foto credits

  • Raften op de Rio Savegre: Autentico Adventures
  • Raften is watersport nummer 1 in Costa Rica: Autentico Adventures
  • Kayakken in Tortuguero: Pachira Lodge
  • Roosterfish gevangen op de Stille Oceaan: Costa Rica Vakantie: Toine Aarts
  • Duiken in Costa Rica is fantastisch: www.costaricavakantie.nl