KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Stockholm: een museummekka

In Zweden zijn de wetenschapsmusea verre van saai en stoffig. Het Nobelmuseum is bijvoorbeeld klein maar fijn en lekker hightech. Het Museum voor Moderne Kunst toont behalve Bacons en Warhols ook progressieve videokunst, en het Vasamuseum geeft met moderne middelen inzicht in het leven op een middeleeuws Vikingschip. Op een rij: 3 Stockholmse topmusea.

Voor een kleine hoofdstad heeft Stockholm aardig wat te bieden op cultureel gebied. Er zijn tientallen musea, in alle denkbare categorieën: van klassieke en moderne kunst tot wetenschap en Vikingen. Mocht de zon een keer niet schijnen, hoeft u zich geen seconde te vervelen. Wie van plan is meerdere musea te bezoeken, doet er goed aan een Stockholm Card aan te schaffen: daarmee heeft u voor 1, 2, 3 of 5 dagen onbeperkt openbaar vervoer en toegang tot meer dan 80 musea en attracties.

Het Vasamuseum
Het Vasamuseum

Stockholm

Museum voor Moderne Kunst

Moderne doos vol Bacon en Warhol

In Moderna Museet, het Museum voor Moderne Kunst dat prachtig is herbouwd door de Spanjaard Rafael Moneo, hangt een van ’s werelds meest prestigieuze 20ste-eeuwse kunstcollecties, met werk van onder anderen Picasso, Dalí, Bacon en Warhol. Maar er is ook progressieve videokunst, film, dans en muziek, een hip café, een dito restaurant en een goed gesorteerde museumshop. Een kaartje kost 13,50 euro; op vrijdag is het museum deels gratis toegankelijk van 18 tot 20 uur.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Moderna Museet, Skeppsholmen, www.modernamuseet.se , T-bana Kungsträdgården

Het Nobelmuseum: lekker hightech

In een mooi uitgelichte vitrine prijkt de beroemdste uitvinding van Alfred Nobel: dynamiet. Ook Einstein, Röntgen en 874 andere Nobelprijswinnaars zijn erbij: via een rails bewegen ze met portret, tekst en uitleg boven het publiek door het museum heen. Er zijn biografische filmpjes over de winnaars te zien,  en in het ‘e-museum’ vindt u een complete bewegende Nobel-encyclopedie en diverse interactieve installaties. Op het terras van het museum kunt u genieten van een kop koffie en alle indrukken op u laten inwerken.

+ Lees meer

Nobel Museum aan het Stortorget

Bekijk op de kaart

Nobel Museum, Stortorget, Gamla Stan, www.nobelmuseum.se , T-bana Gamla Stan
De Vasa, ooit ’s werelds grootste oorlogsschip

De Titanic van de Vikingen

De Vasa was het grootste, machtigste en mooist opgesmukte oorlogsschip ter wereld. Maar al tijdens de eerste reis in 1628 bezweek ze, een paar minuten na afvaart, onder het gewicht van al het wapentuig aan boord. Ruim 3 eeuwen lag het schip op de zeebodem. Een halve eeuw geleden werd het herontdekt en bleek het bijna volledig intact. De berging was een 2 jaar durende monsteroperatie en een mediacircus. Nog steeds is het reusachtige schip een verplicht nummer voor iedere Stockholm-bezoeker.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Vasamuseet, Galärvarsvägen 14, Djurgården, www.vasamuseet.se , tram 7 of veerboot