Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Sydney’s botanische tuinen

De Royal Botanic Gardens van Sydney bevinden zich op een ultieme plek van de stad: ten oosten van het Opera House en uitziend op de Harbour Bridge. Vlakbij ligt Farm Cove, ooit de eerste boerderij op Australische grond. De locatie zelf blinkt ook uit in natuurpracht. Het is een heerlijke plek om even tot rust te komen en nog wat op te steken ook.

De tuinen zijn het oudste wetenschappelijk instituut van het continent. Sinds 1816 wordt hier met veel zorg een verzameling van grote biodiversiteit bijgehouden. Vanaf het begin hebben ze een grote rol gespeeld in de acclimatisering van nieuwe plantsoorten op het continent. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen variëteiten te bewonderen, waarvan een aantal nog stamt uit de tijd van de eerste kolonisten. Die legden 2 eeuwen geleden op deze plek al Australië’s eerste Europese groentetuin aan.

De botanische tuinen met skyline
De botanische tuinen met skyline

Sydney

Rozen en vetplanten

De stadsbewoners wandelen en picknicken graag in de tuinen. Er is dan ook een groot netwerk van wandelpaden en grasvelden aangelegd dat daartoe uitnodigt. Tijdens de dagelijkse rondleidingen wordt niet alleen de soortenrijkdom, maar ook het belang van de soorten voor de Australische natuur toegelicht. Zo is één tuin gewijd aan zeldzame en bedreigde planten uit de hele wereld. Hiertoe behoort ook de recent herontdekte Wollemi-pijnboom. De rijke geschiedenis en een immer groeiend aantal kunstwerken maken de tuinen tot een bijzondere plek. Het paadje dat langs de spectaculaire haven van Sydney loopt (richting Mrs. Macquarie’s Chair) is zeker rond zonsondergang een traktatie; dan is het uitzicht over het water op z’n mooist.

Bamboe in de oriëntaalse tuin