KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Met de kids naar Wickie de Viking

Een ontspannen boottochtje van Stockholm brengt u naar de best bewaarde Vikingstad van Scandinavië – op het eilandje Björkö, in het Mälarenmeer. Birka boeit vanwege de ruïnes en de uitgestrekte begraafplaats. En speciaal voor de kinderen zijn er talloze activiteiten: van schieten met pijl en boog tot zeilen op een Vikingbootje.

‘Birka is een van de meest complete en best bewaard gebleven voorbeelden van een vroegmiddeleeuwse handelspost van de Vikingen.’ Aldus de VN-organisatie UNESCO in haar stipnotering van Birka op de Werelderfgoedlijst. Op het eilandje Björkö (een kleine 2 uur varen van Stockholm) liggen de restanten van de oudste stad van Zweden: gesticht in 790, 2 eeuwen lang een bloeiende havenstad, verlaten rond 980, opgegraven vanaf 1931, en nu terecht een populaire toeristische attractie.

Kindvriendelijk werelderfgoed: Vikingstad Birka
Kindvriendelijk werelderfgoed: Vikingstad Birka

Stockholm

Zilver uit Arabië en parels uit Rusland

De Vikingen worden in boeken en films vaak afgeschilderd als onbehouwen en moordlustige barbaren, maar de opgravingen op Björkö laten een ander beeld zien. Birka was een van de welvarendste handelssteden van Europa, waar ambachtslieden glaswerk, kleding en sieraden produceerden, terwijl in de haven zilver uit Arabië, parels uit Rusland en zeehondenbont uit Lapland werden overgeslagen. Op buureiland Adelsö heerste Vikingkoning Björn vanuit de vesting Hovgården over zijn 1.000 onderdanen. Tegen het einde van 10de eeuw is de stad verlaten; Birka verdween in de vergetelheid en werd pas een millennium later weer ‘ontdekt’.
Kinderen zullen het niet snel saai vinden. Gekostumeerde gidsen geven tekst en uitleg bij de restanten, zoals de fundamenten van een fort en stukken stadsmuur. In het museum zijn archeologische vondsten te zien, en maquettes geven een indruk van het leven van de tijdgenoten van Wickie de Viking. Verder zijn er op een deel van het eiland houten boten en huisjes gereconstrueerd: smidsen, wevers en instrumentenmakers geven hier demonstraties en er worden veldslagen en andere spektakels geënsceneerd.

“Vanuit vesting Hovgården heerste Vikingkoning Björn over zijn 1.000 onderdanen”

Het eiland Björkö

Per boot naar het Vikingeiland

Er zijn diverse manieren om op Björkö te komen. De makkelijkste is met een kant-en-klare bootexcursie (van mei tot september). U blijft dan zo’n 3 uur op het eiland, maar u hoeft zich niet te vervelen: het groene Björkö leent zich ook goed voor een wandeling door het bos of een verfrissende plons in het meer, en er is een restaurant met eten, drinken en een terras.

Het groene Björkö