KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De schatten van Villa Borghese

Villa Borghese, het grootste park van Rome, is een ideaal plekje in deze hectische stad om tot rust te komen. Tussen de prachtig aangelegde wandelpaden en bloembedden vindt u sculpturen, fonteinen en tempels. Maar verreweg de meeste mensen komen hiernaartoe voor de 3 musea die in het park zijn gevestigd: de Galleria Borghese, het Museo Nazionale Etrusco en de Galleria Nazionale d’Arte Moderna. Vandaar dat dit ook het museumpark wordt genoemd.

Het is haast niet meer voor te stellen, maar ooit lag hier een immense wijngaard. In 1605 is het land omgetoverd in een park voor kardinaal Scipione Borghese. Zijn uitgebreide kunstcollectie werd ondergebracht in de door hemzelf ontworpen Villa Borghese, waar het park naar werd vernoemd. De villa moest het beeld van een klassieke Romeinse villa oproepen. Het omliggende park werd in 3 secties opgedeeld: een stuk bos, een artistiek gedeelte en een wild, meer natuurlijk deel.

Villa Borghese in het gelijknamige park
Villa Borghese in het gelijknamige park

Rome

Galleria Borghese

Dit is ongetwijfeld een van de mooiste musea van Rome. De prachtige 17de-eeuwse villa herbergt de omvangrijke collectie van de kardinaal met werken van meesters als Caravaggio, Bernini en Botticelli. Het is de perfecte introductie tot kunst uit de Renaissance en de beginselen van barokke kunst. Scipione Borghese hield voornamelijk van klassieke en hedendaagse kunst en antieke sculpturen.
Hoewel de villa 20 kamers heeft, voelt het museum niet overweldigend aan. Op de begane grond staan vooral sculpturen en kunt u fresco’s en Romeinse mozaïekvloeren bewonderen. Ook de beroemde ‘David’ van Bernini is hier te vinden. Op de tweede verdieping is de Galleria Borghese, waar renaissancekunst van Europese meesters de muren vult. Hier hangt onder meer de bekende ‘La Deposizione di Cristo’ van schilder Sanzio Raphael. Vanwege de grote populariteit van het museum wordt er een maximum aantal mensen toegelaten. Reserveren is dus zeker aan te raden.

De imposante façade van Galleria Borghese
Etruskische vaas

Etruskische vazen en moderne kunst

Ook de andere twee musea in het park zijn de moeite waard. Liefhebbers van wat recentere kunst zijn in de Galleria Nazionale d’Arte Moderna aan het goede adres. Hier hangt met name kunst uit de 19de en 20ste eeuw. De nadruk ligt op Italiaanse kunstenaars, maar ook namen als Kandinsky, Mondriaan en Pollock zijn hier vertegenwoordigd. In het Museo Nazionale Etrusco is kunst uit het pre-Romeinse tijdperk tentoongesteld, zoals Etruskische vazen. Het museum bevindt zich in de Villa Giulia: een villa uit 1553 die ooit als zomerhuis diende voor Paus Julius II.

Geheime tuinen

Kenmerkend voor veel Italiaanse parken en tuinen uit de Renaissance- en Barokperioden zijn de zogenoemde ‘giardini segreti’, de  geheime tuinen. Deze verborgen plekjes, vaak vlakbij het huis van de eigenaar, stralen een sfeer van romantiek en rust uit. De tuin was ‘geheim’ omdat deze alleen toegankelijk was voor de eigenaar, niet voor het publiek. Villa Borghese heeft 2 geheime tuinen: de Giardino dei Melangoli en de Giardino dei Fiori. De tuinen liggen aan de zijkant van de villa en zijn helaas niet altijd geopend. Maar van achter de hekken kunt u er toch een glimp van opvangen.

De tuinen van Galleria Borghese