KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De dubbele archipel van Gothenburg

Gothenburgers boffen: binnen anderhalf uur kunnen ze vanuit de stad op een prachtig eilandje zitten. Veerbootjes tuffen regelmatig heen en weer tussen de Zweedse kust en 2 eilandengroepen. Hoewel ze gezamenlijk worden aangeduid als de archipel van Gothenburg, hebben ze elk hun eigen karakter. Er is keuze uit een paar dozijn knusse uitwaaiplekken.

De noordelijke archipel (norra skärgården) is het best bereikbaar en populair bij dagjesmensen. Veel Gothenburgers hebben hier een zomerhuisje. De zuidelijke archipel (södra skärgården) is een stuk rustiger en landelijker en is bovendien vrij van autoverkeer. Veel bezoekers kiezen voor een boottochtje rondom de eilanden, maar aanleggen is echt de moeite waard: het is er heerlijk wandelen op de paden tussen lieflijke dorpjes met hun stranden. Een uitstekende bestemming voor liefhebbers van de vrije natuur.

Heide op de rotsen van de archipel
Heide op de rotsen van de archipel

Gothenburg

Zonsondergang bij Hönö

De noordelijke archipel

Na een korte tocht op het veer vanaf Hisingen naar Hönö, Björkö of Öckerö kunt u de weg naar kleinere eilanden vervolgen via bruggen. Wie meerdere dagen op de archipel wenst door te brengen heeft aan Öckerö een goed vertrekpunt, want hier staan veel hotels. Het serene Hönö, ten zuiden van Öckerö, wordt als het de mooiste plekje van de archipel beschouwd. U vindt er enkele guesthouses, cafés en een vismuseum. Wie een lokale lekkernij wil proberen, kan terecht bij Hönökakan, een café aan de haven van Klåva. Hier wordt het zachte, dunne brood waarnaar het café is vernoemd vers gebakken.

Halleskär
Styrsö

De zuidelijke archipel

De eilanden van de zuidelijke archipel zijn te bereiken met veerboten vanaf Saltholmen (slechts een tramrit vanuit het centrum van Gothenburg). Op Styrsö bevindt zich een populair pension, een prima uitvalsbasis als u wat langer van het eilandgevoel wilt proeven. Wie op één dag meerdere locaties wil bezoeken, kan het beste kiezen voor een georganiseerd boottripje. Op de autovrije eilanden zelf is het vervoer namelijk beperkt. De eilandbewoners zelf zijn echter nooit voor één gat te vangen geweest: in vroegere tijden wachtten de vissersvrouwen van Köpstadsö s hun vermoeide eega’s in de haven op met een kruiwagen, waarin ze hen naar huis reden. Känsö is overigens helemaal ontoegankelijk: de rijke flora en fauna van dit eiland zijn alleen vanaf het water te bewonderen.