Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De eigenaardigheden van Fraser Castle

Ongeveer 30 kilometer buiten Aberdeen ligt het imposante Castle Fraser, een van de meest illustere kastelen van Schotland. Deze 5 verdiepingen tellende 16de-eeuwse kolos is het grootste kasteel in zijn soort. Het ligt bovendien heel riant in een landgoed van 140 hectare. Zoals het een goed Schots kasteel betaamt, is het niet alleen populair bij toeristen, maar ook bij weddingplanners – en spoken.

Zo’n granieten reus staat er niet zomaar: de Schotse landheer Michael Fraser begon de constructie van het kasteel in 1575, maar het kreeg pas 61 jaar later zijn huidige vorm. Tot in de 19de eeuw werden kleine aanpassingen gedaan, met als resultaat een kasteel vol eigenaardigheden. Gasten werden met geheime trappen, luiken en gaten in de muur op allerlei manieren gefopt, bespied en afgeluisterd. Via de ‘Lairds Lug’ kon de landheer precies horen wat er in de Grote Hal over hem werd gezegd.

Fotogeniek landgoed

De verschillende delen van het kasteel vertellen telkens een ander stukje van de geschiedenis van Schotland. De Grote Hal bevindt zich onder sobere middeleeuwse gewelven, terwijl de oostvleugel een fel gedecoreerde 17de-eeuwse eetkamer herbergt. De portretten, meubelstukken en collecties van de familie Fraser spelen nog steeds een belangrijke rol. In de bibliotheek, die geheel in Regencystijl is opgetrokken, worden bezoekers in het oog gehouden door een portret van Charles Mackenzie-Fraser.

Niet alleen het interieur van het kasteel trekt veel bekijks; ook het omringende landgoed is populair. ’s Zomers wordt hier volop gepicknickt. Een netwerk van gevarieerde wandelroutes loopt door bossen, weilanden en de sfeervolle, ommuurde tuin. Het kasteel is zo fotogeniek dat de makers van de film ‘The Queen’ (uit 2006, met Helen Mirren als koningin Elizabeth) er dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

Charles Mackenzie Fraser

Een echt spookkasteel

Fraser Castle is ook een kasteel met verhalen. Het personeel van Fraser Castle zou ’s nachts onverklaarbaar pianospel horen en een dame in zwarte kleren zien ronddwalen. Dat zou de geest van Lady Marie Augusta Gabrielle Berengere Blanche Drummond zijn, die hier 1874 stierf aan tuberculose. Daar stopt het echter niet bij: het beruchtste verhaal gaat over een prinses, die in de Green Room zou zijn omgebracht en vervolgens via de stenen trap naar beneden zijn gesleurd. Die trap is volgens het verhaal bedekt met hout, omdat de bloedvlekken zich niet lieten wegboenen.

+ Lees meer

“Een Schots kasteel kan niet zonder een paar goede spookverhalen”

Bekijk op de kaart

Castle Fraser, Inverurie AB51 7LD, United Kingdom

Wandelen rond het kasteel

Wandelen kan hier langs 2 routes: Miss Bristow's Trail (2 kilometer) en The Alton Brae Trail (2,5 kilometer). De eerste leidt door het bos langs eeuwenoude overblijfselen van het kasteel; de tweede naar een vijver vol watervogels, libellen en kikkers. Voor kinderen die dat nog niet sprookjesachtig genoeg vinden, is er de Woodland Secrets Play Area, een toverbos waar een tipi, een slingerpad van bamboe en een reuzenxylofoon wachten. Er zijn veel verstopplekjes, en alles is gebouwd van natuurlijke, milieuvriendelijke materialen.

De ommuurde tuin