Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De koningin van de Cariben

Cartagena de Indias ligt aan de Caribische noordkust van Colombia. Het is een van de oudste koloniale steden in Amerika, en was ooit een van de rijkste havens van de Spaanse Kroon. Ze ligt er tot op de dag van vandaag schitterend bij, vol knusse pleintjes en met bougainvillea overwoekerde balkons. Mede dankzij een groot aantal goed bewaarde villa’s van rijke kooplui en adellijke families werd het historische centrum in 1984 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed.

Dankzij de bouw van een enorm fort op een heuvel vlak naast de stad was Cartagena uitstekend te verdedigen tegen aanvallen van piraten. Dit gaf de bewoners niet alleen het vertrouwen om flink te investeren in hun villa’s, maar ook in kerken: de kanariegele toren van Catharina-kathedraal is al sinds 1612 een van de meest herkenbare oriëntatiepunten van de stad. Het doolhof van kleurrijke straatjes eromheen wordt begrensd door een 13 kilometer lange vestingmuur. De kanonnen die er staan zijn inmiddels strikt decoratief: men komt hier vooral graag om van de zonsondergang te genieten.

Het historische centrum van Cartagena
Het historische centrum van Cartagena

Cartagena

Patio-hoppen

De binnenplaatsen van de koloniale villa’s behoren tot de mooiste plekjes van de stad. Vaak blijven die echter verborgen achter grote houten poorten met massieve deurkloppers. Wie het echter een beetje slim aanpakt kan er toch terecht, door simpelweg een tafeltje te reserveren bij een van de vele restaurants die er zijn gevestigd. Amadeus, bijvoorbeeld, bevindt zich op de patio van Casa Pestagua, een fabelachtig paleisje met prachtige fresco’s die bij een recente restauratie van onder eeuwenoude verflagen tevoorschijn zijn getoverd. Restaurant Alma is het centrale trefpunt van Casa San Agustin, een samentrekking van drie 17de eeuwse koopmanshuizen, dat tegenwoordig ook is voorzien van een moderne cocktailbar. Daar vlak om de hoek bevindt zich El Gobernador, een fine-dining restaurant van de Colombiaanse meesterchef Jorge Rausch, in een imposant 18de eeuws pand. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, is overnachten ook een optie: in veel gevallen maken de restaurants onderdeel uit van een luxe boetiekhotel.

Restaurant Amadeus in Casa Pestagua

Getsemani

De buurt Getsemaní is het jongere en hippere deel van het centrum. Bijgevolg zijn de restaurants en bars er wat budgetvriendelijker, net als de accommodaties, waaronder een flink aantal hostels. Er is veel street art te bewonderen. Bijvoorbeeld boven het terras van een van de leukste koffietentjes, Café del Mural. Bij bar Demente, aan het centrale Plaza de la Trinidad, staan de beste Colombiaanse speciaalbiertjes op het menu. Even verderop klinkt er livemuziek door de deuren van Havana, een altijd drukke salsabar. In dezelfde straat kunt u luxueus logeren in het excentrieke Casa Lola.

Casa Lola
Eten in de bak

Vrouwenvleugel

Op een steenworp van alle weelde van het rijke centrum staat een vrouwengevangenis. Sinds kort is daar een speciaal programma van start gegaan, waarin de geïnterneerden een horeca-opleiding krijgen. De luchtplaats is ingericht als een restaurant — Interno genaamd — en opengesteld voor het publiek, dat binnen wordt gelaten door de cipiers. De recepten (en training) komen van dezelfde Colombiaanse topchefs die verderop in vijfsterrenhotels werken. Ze werden bij het project betrokken door de Colombiaanse televisie-actrice Johana Bahamón, die ook theaterworkshops in gevangenissen leidt.

Foto credits

  • Restaurant Amadeus in Casa Pestagua: Jurriaan Teulings
  • Casa Lola: Jurriaan Teulings
  • Eten in de bak: Jurriaan Teulings