Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

’s Werelds grootste lichtfestival

Sydney maakt zich op voor ‘s werelds grootste lichtfestival. Iconische gebouwen als het Opera House, de Harbour Bridge en het Museum of Contemporary Art baden 3 weken lang in gekleurd licht. Lasershows, projecties, lichtfonteinen en vuurwerk garanderen een visueel spektakel, en er zijn optredens van wereldberoemde artiesten als Morrissey en Grace Jones. Vivid Sydney verwacht 1,5 miljoen bezoekers.

Het festival werd bedacht om meer toerisme te genereren na de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Brian Eno was samen met Tourism New South Wales het brein achter Vivid Sydney: de voormalige keyboardspeler van Roxy Music opende in 2009 dan ook de eerste editie. Een show met projecties op het Opera House door 23 verschillende lichtkunstenaars. Sindsdien groeit het festival elk jaar verder: in 2013 kwamen er 800.000 bezoekers, vorig jaar 1,4 miljoen. Ook dit jaar zal dat record weer ruimschoots worden gebroken, dankzij 60 lichtinstallaties en tientallen conferenties, workshops, concerten en feesten. Met een speciale app kunt u een persoonlijke route uitstippelen.

Impressie van de projectie op de Opera
Impressie van de projectie op de Opera

Sydney

Lichtkunst verspreid over heel Sydney

Sydney Harbour biedt van nature al een overweldigende aanblik, met het Opera House, de stalen Harbour Bridge van ruim een kilometer lang, een wirwar van dobberende plezierbootjes, ferry’s en cruiseschepen, plus een klein dozijn eilandjes met tot de verbeelding sprekende namen als Goat Island, Spectacle Island en Cockatoo Island. Op die droomplek, rond misschien wel de mooiste natuurlijke haven ter wereld, speelt een belangrijk deel van Vivid Sydney zich af. Onder de titel ‘Lighting the Sails’ projecteert het Britse kunstenaarscollectief Universal Everything elke avond een caleidoscopisch lichtkunstwerk in alle kleuren van de regenboog op de ‘zeilen’ van de opera. Maar liefst 100.000 individueel aanstuurbare ledlampen verlichten de Harbour Bridge. Op de monumentale façade van het Customs House worden beelden geprojecteerd van de flora en fauna van Sydney en ook talloze rondvaart- en veerboten zijn kleurig verlicht. Zo zijn er verspreid over de hele stad nog 56 lichtkunstwerken te bewonderen.

“Op de ‘zeilen’ van de opera wordt een caleidoscopisch lichtkunstwerk geprojecteerd”

Australische fauna op het Customs House

Stille disco

Naast het lichtfestival, Vivid Sydney Light, is er nog veel meer te doen. Vivid Sydney Ideas is gevuld met inspirerende lezingen en workshops van creatieven. ‘Modulations’ in de oude treinremise van Carriageworks biedt een combinatie van eten en muziek, met de Italo Dining & Disco Club en 2 optredens van superster Grace Jones. Een van de hoogtepunten van Vivid Sydney Music zijn de 4 avonden met Morrissey in het Opera House. Die zijn al stijf uitverkocht, voor veel andere concerten zijn nog wel kaarten te koop. Dan zijn er ook nog talloze gratis evenementen, zoals een Silent Disco in Central Park.

Sydney Harbour tijdens Vivid Sydney