Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Victoriaanse neogotiek in het stadhuis

Het is een van de beste toonbeelden van Victoriaanse neogotiek, het decor van films als ‘Sherlock Holmes’ en ‘The Iron Lady’, dé architectonische icoon van Manchester, en bovendien het favoriete gebouw van de Mancunians zelf. Een bezoek aan Manchester Town Hall is een reis terug naar de hoogtijdagen van de industriële revolutie.

Halverwege de 19de eeuw was Manchester een van ’s werelds belangrijkste industriesteden. Het geld stroomde binnen en de stad groeide als kool. Die welvaart en status vroegen om een paleisachtig stadhuis. Via een ontwerpwedstrijd ging de opdracht naar de grootmeester van de neogotiek, architect Alfred Waterhouse. Tien jaar, 14 miljoen bakstenen en 1 miljoen pond sterling verder had Manchester een sprookjeskasteel van torentjes, waterspuwers en Victoriaanse tierelantijnen met een triangelvormige plattegrond.

Neogotisch sprookjeskasteel
Neogotisch sprookjeskasteel

Manchester

“‘Voorwaar het meest uitmuntende gotische appartement van Europa ‘”

Bezige bijen in de mozaïekvloer

Waterhouse’ ontwerp was functioneel en uitzinnig tegelijk. Het interieur bestaat uit fresco’s, vergulde kroonluchters, hoge boogramen met glas-in-lood, gewelfde galerijen, royale wenteltrappen, marmeren standbeelden en mozaïekvloeren met bezige bijen – het symbool van Manchesters nijvere industrie. Het middelpunt van het complex, waar de overige gebouwen in een driehoek omheen zijn gebouwd, is de Grote Zaal van 15 bij 30 meter. Beroemd zijn de Manchester Murals: 12  muurschilderingen van Ford Madox Brown, gewijd aan de glorieuze geschiedenis van Manchester. John Ruskin, destijds de invloedrijkste kunstcriticus, noemde de Grote Zaal ‘voorwaar het meest uitmuntende gotische appartement van Europa’. Buiten is het pronkstuk de klokkentoren. Maar liefst 173 treden leiden naar de 87 meter hoge top, waar 23 bronzen klokken met veel kabaal de tijd aanduiden. Daaronder de 8 ton zware ‘Great Abel’, vernoemd naar de burgemeester die het stadhuis in 1877 opende.

De Grote Zaal

Frankenstein in Manchester

Ook als u nog nooit in Manchester bent geweest, komt het stadhuis u wellicht toch bekend voor. Vanwege de treffende gelijkenis met het Britse parlement in Londen, waar niet mag worden gefilmd, fungeert Manchester Town Hall regelmatig als stand-in voor het Palace of Westminster. In 2009 liepen Robert Downey Jr. en Jude Law door de gangen in ‘Sherlock Holmes’. Twee jaar later debatteerde Meryl Streep er als Margaret Thatcher in ‘The Iron Lady’. En in 2014 dwaalt Daniel Radcliffe (bekend van Harry Potter) over Albert Square en de Victoriaanse binnenplaats als Igor in ‘Frankenstein’, de film die in 2015 uitkomt.

Manchester Town Hall

Foto credits

  • De Grote Zaal: Steve Parkinson, Flickr