Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Westerse sferen in Glover Garden

Westerse invloeden zijn in Nagasaki overal te vinden, maar een van de mooiste voorbeelden is toch wel Glover Garden. Deze tuin vol Engelse koopmanshuizen ligt bovenop een heuvel met een prachtig uitzicht over Nagasaki. De tuin is vernoemd naar Thomas Glover, een Schotse handelaar die zich in 1859 in Nagasaki vestigde.

Glover kwam naar Nagasaki om daar de pas geopende Britse handelspost te leiden, maar begon ook al snel met zijn eigen bedrijf: Glover & Co. Bovendien was hij betrokken bij de oprichting van meerdere bedrijven die later de basis zouden vormen voor de grote multinational Mitsubishi en de Kirin Brewery Company. In 1863 bouwde hij zijn Glover House op de Minami-Yamate heuvel met zicht op de uitgestrekte baai van Nagasaki.

Koloniale panden in Glover Garden
Koloniale panden in Glover Garden

Nagasaki

Groen Glover Garden

Einde van de Sakoku

In 1858 kwam er een ware invasie van Europeanen naar Japan. In dat jaar kwam er een einde aan de Sakoku, een periode waarin Japan haar grenzen hermetisch had afgesloten voor de Westerse wereld. De overheid probeerde hiermee de internationale handel en het gevreesde Christendom buiten de deur houden. Ruim 200 jaar was Japan hermetisch afgesloten voor de buitenwereld, met als enige achterdeur Nagasaki waar nog wel gehandeld werd door de Portugezen en Nederlanders op het eiland Dejima. Toen er in 1858 een einde kwam aan de Sakoku werden er in Nagasaki diverse plekken aangewezen waar buitenlanders zich mochten vestigen, waaronder Minami-Yamate waar Thomas Glover ging wonen.

Westers huis met een Japans dak

Het huis van Thomas Glover is nu het oudste houten huis in Westerse stijl in heel Japan en trekt ieder jaar zo’n 2 miljoen bezoekers. De architectuur is een mix van Westerse en Japanse elementen. Zo zijn er ramen in Franse stijl, Italiaans ogende veranda’s en Engelse schoorstenen. Dit terwijl het dak nog wel in Japanse stijl is uitgevoerd. In Glover Garden kunt u ook huizen van andere Europese kooplieden bewonderen zoals het Ringer House en het Walker House. Vergeet ook niet om even te stoppen bij het Freedom Café: hier hangt nog altijd de flair van het 19e-eeuwse Nagasaki en kunt u genieten van een kop koffie.

Uitzicht over de haven vanuit Glover Garden
De Oura katholieke kerk

Kerk voor de kooplieden

Op Minami-Yamate zijn nog veel meer Westerse schatten te vinden. Een bezoek aan Glover Garden kan bijvoorbeeld makkelijk gecombineerd worden met een bezichtiging van de katholieke Oura kerk, halverwege de heuvel. De kerk werd gebouwd in 1864 voor de almaar groeiende gemeenschap van Westerse kooplieden en is de oudste houten kerk in gotische stijl van Japan. Hij wordt ook wel de ‘Kerk van de 26 martelaren’ genoemd ter herinnering aan de 26 christenen die in 1597 op Nishizaka Hill geëxecuteerd werden. Zij dienden als boodschap voor de bevolking van Nagasaki: het Christendom wordt hier niet geaccepteerd.