KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Uitzicht over de stad, Rome
 

Praktische info Rome, Italië

Vervoer in de stad

Het netwerk van bussen, trams, metro en treinen bedient de hele stad van 05.30 uur tot rond middernacht, en nachtbussen nemen het op de belangrijkste routes over tot ongeveer 05.00 uur. De metro heeft slechts twee lijnen, maar is de gemakkelijkste en snelste manier om u te verplaatsen. De busdienst is goedkoop en betrouwbaar, maar ook langzaam als gevolg van files. Kaartjes zijn geldig voor alle vervoerssoorten en moeten vooraf worden gekocht en aan het begin van elke reis gevalideerd worden. Er zijn dagkaartjes die voor een onbeperkt aantal ritten geldig zijn en standaard kaartjes die geldig zijn voor één metrorit of 100 minuten geldig zijn voor andere vormen van openbaar vervoer. Taxi's staan erom bekend erg duur te zijn en ze tonen een lijst met extra toeslagen. De historische binnenstad van Rome is compact en goed te voet te verkennen met name omdat het grootste deel ervan gesloten is voor normaal verkeer. Autorijden in Rome is een ervaring om te vermijden.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de zaterdag voor de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Er zijn verschillende stekkers, waaronder de Europese met twee pinnen.

Valuta

De officiële munteenheid is de euro (EUR). Eén euro is 100 cent. Wanneer u in Italië aankomt met buitenlands geld kunt u dat gemakkelijk omwisselen in euro's bij banken, geldautomaten of geldwisselkantoren. Overal zijn geldautomaten. De betere gelegenheden en winkels rond de steden accepteren creditcards. Banken zijn in het weekend gesloten, maar hanteren vaak wel betere wisselkoersen dan wisselkantoren.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Italië is +39. Om naar het buitenland te bellen draait u 00, gevolgd door het betreffende landnummer (bijv. 0044 voor het Verenigd Koninkrijk). Alle nummers, hetzij afkomstig uit Italië of daarbuiten, moeten worden voorgegaan door een 0, tenzij naar een mobiele telefoon wordt gebeld. Er worden netnummers gebruikt voor steden/regio's, bijv. 02 voor Milaan en 06 voor Rome. Hotels rekenen vaak hoge kosten voor het gebruik van de telefoon. In openbare telefooncellen kunt u naar binnen- en buitenland bellen met een telefoonkaart die u kunt kopen bij de krantenkiosk. Overal in het land zijn hotels, cafés en restaurants met gratis wifi te vinden. De internationale roamingkosten kunnen hoog oplopen; een lokale prepaid sim-kaart aanschaffen is vaak een goedkopere optie.

Alarmnummer

112 (algemeen alarmnummer), 113 (politie), 118 (ambulance)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Leonardo da Vinci Rome

www.adr.it/web/aeroporti-di-roma-en-/pax-fco-fiumicino

Vervoer naar de stad

Het treinstation bevindt zich aan de andere kant van de weg, tegenover terminal 3, nabij parkeerterrein D. Er gaan twee treinen naar de stad. De Leonardo Express gaat ieder half uur van 06.30 uur tot 23.30 uur rechtstreeks naar Roma Termini, het station in het centrum van de stad. Kaartjes zijn te koop aan het loket in het station. De gekochte kaartjes dienen nog afgestempeld te worden bij een van de automaten (vanaf dat moment is het kaartje anderhalf uur geldig). Een goedkopere optie is de iets langzamere metrolijn FL1, die elke 15 minuten en op zon- en feestdagen om het half uur naar belangrijke stations (Tiburtina, Tuscolana, Ostiense en Trastevere) vertrekt. Cotral-bussen vertrekken vanaf het treinstation Roma Tiburtina en stoppen bij Piazza dei Cinquecento voor het nationaal museum.

Autoverhuur

De autoverhuurbalies bevinden zich in de meerlaagse parkeergarages C en B, direct voor de terminal en hiermee verbonden via voetpaden. U kunt gewoon de borden volgen vanaf de aankomstruimte. Er zijn diverse grote autoverhuurbedrijven vertegenwoordigd, waaronder Hertz, Avis, Sixt en Budget, maar ook een aantal plaatselijke bedrijfjes.

Luchthaventaxi's

Geautoriseerde taxi's zijn doorgaans te vinden bij de aankomsthallen.

Transfer tussen terminals

Er rijdt om de 15 minuten een gratis shuttlebus tussen de terminals en de parkeerterreinen.

Voorzieningen

Op de luchthaven zijn onder meer pinautomaten en geldwisseldiensten, informatiebalies, reisbureaus, apotheken, massagesalons, een schoonheidssalon, een kapper, maar ook gokautomaten en een wasserette. Er zijn zakelijke faciliteiten en verschillende mogelijkheden om te winkelen en eten.

Parkeren

Er is parkeerruimte voor de terminal en er is een verscheidenheid aan opties in de garages en op de terreinen voor lang parkeren. Alle parkeerterreinen zijn verbonden met de terminals via voetpaden of shuttlebussen.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar.