Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

Houten woningen in Stavanger
 

Praktische info Stavanger, Noorwegen

Vervoer in de stad

Het openbaar vervoer in Stavanger bestaat voornamelijk uit een uitgebreid busnetwerk dat vanaf een hoofdterminal in het centrum van de stad rijdt. Enkele kaartjes kosten tussen NOK 26-71; bezoekers die van plan zijn veel te reizen kunnen echter beter een dagkaart overwegen voor ongeveer NOK 85, of een zevendaagse pas voor ongeveer NOK 260. Er zijn taxi's beschikbaar, maar de tarieven zijn redelijk hoog. Extra kosten tot wel 45 procent zijn 's nachts en in het weekend van toepassing. Vele bezoekers kiezen ervoor om een auto te huren, en autorijden in Stavanger is relatief gemakkelijk voor ervaren automobilisten die bekend zijn met de Noorse verkeersregels. Gelukkig is de stad redelijk compact en liggen veel attracties op loopafstand.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Gebruikt worden de ronde twee-pinsstekkers.

Valuta

De officiële munteenheid is de Noorse kroon (NOK). Eén kroon is 100 øre. In de grotere gelegenheden worden alle gangbare creditcards geaccepteerd. Creditcards worden veel gebruikt, vooral Eurocard/MasterCard, Visa, American Express en Diners Club. Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken en postkantoren, en ook bij veel hotels en reisbureaus, hoewel de koersen daar ongunstiger zijn. Geldautomaten zijn in alle grote en kleine steden te vinden.

Communicatie

Het landnummer voor Noorwegen is +47. Lokale bedrijven bieden GSM 900 netwerken met een dekking van het overgrote deel van het land. Overal in het land zijn internetcafés te vinden.

Alarmnummer

Alarmnummers: 112 (politie), 113 (ambulance), 110 (brandweer)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Stavanger

www.avinor.no

Vervoer naar de stad

De luchthavenbusdienst Flybussen verbindt de luchthaven om de 20-30 minuten met Stavanger-Stad; kaartjes kosten NOK 120. Daarnaast reist de luchthavenbus Kolumbus vijf keer per dag naar Sandnes voor NOK 33.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven die zijn vertegenwoordigd op de luchthaven zijn onder andere Hertz, Budget, Europcar en Avis.

Luchthaventaxi's

Buiten de aankomsthal zijn taxi's beschikbaar. De rit naar het centrum van Stavanger duurt ongeveer 20 minuten.

Voorzieningen

De faciliteiten bij de luchthaven zijn onder andere gevonden voorwerpen, een belastingteruggavebalie, een bank en pinautomaten, een bagagedepot, een luchthavenhotel en congresfaciliteiten. Er is hulp beschikbaar voor gehandicapten. Er zijn ook verschillende winkels, restaurants en bars.

Parkeren

Er is een creditcard nodig om toegang te krijgen tot het luchthavenparkeerterrein, de kosten worden berekend als u nogmaals de kaart door de automaat haalt bij vertrek, waarop u een bonnetje krijgt. P4, in de meerlaagse parkeergarage, kost NOK 75 per uur, NOK 300 per dag, NOK 1200 per week en NOK 50 per dag na een week. Terreinen P7 en P8 zij het verst weg van de terminal en berekenen dagelijkse tarieven van respectievelijk NOK 220 en NOK 100. Terrein P8 is het goedkoopst voor lang parkeren: NOK 300 voor de eerste week en NOK 28 voor elke daaropvolgende dag.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar in blokken van twee uur via het "FREE Wi-Fi"-netwerk, maar hiervoor is registratie via een mobiele telefoon nodig.