KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Kasteel Aarburg nabij Zürich
 

Praktische info Zurich, Zwitserland

Vervoer in de stad

Zürich is eenvoudig te bereizen; een modern, gebruikersvriendelijk netwerk van trams en bussen rijdt dagelijks van 05.30 uur tot middernacht door de stad, met een meer gelimiteerde nachtdienst in het weekend. Het vervoer werkt volgens een zonesysteem en kaartjes zijn een uur geldig. Kaartjes zijn overdraagbaar, maar moeten voor het instappen worden gekocht. Ze zijn ook geldig op sommige boten en in lokale stadstreinen. De meest handige vervoerspas is de Tageskarte (eendagskaart) die 24 uur lang reizen met alle bussen en trams mogelijk maakt. Toeristen kunnen echter beter de ZurichCARD gebruiken, waarmee de houder gratis gebruik kan maken van het openbaar vervoer. Reizen per taxi is duur, zelfs volgens Zwitserse normen, maar taxi's zijn veilig en handig en kunnen op straat worden aangeroepen. Ze zijn te vinden bij taxistandplaatsen of kunnen telefonisch worden besteld. Autorijden wordt niet aanbevolen vanwege verkeersopstoppingen en dure en beperkte parkeergelegenheid. Van midden april tot midden oktober kunnen gratis stadsfietsen worden gehuurd bij diverse stations. Lopen is ook een goede optie in het centrum van de stad.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning in Zwitserland is 230 volt, 50 Hz. Stekkers zijn rechthoekig, met drie ronde pinnen, maar twee-pinsstekkers passen ook in het stopcontact.

Valuta

De officiële munteenheid is de Zwitserse frank (CHF). Eén krank is 100 rappen (Duits) of centimes (Frans). Zwitserland maakt geen deel uit van de EU, maar veel prijzen worden toch aangegeven in euro's en sommige winkeliers accepteren ze ook. Creditcards worden algemeen geaccepteerd en overal zijn geldautomaten; de meeste zijn uitgerust met het Cirrus- of Maestro-systeem. Banken bieden de beste wisselkoers, maar het is ook mogelijk om geld in te wisselen bij grote hotels en op belangrijke treinstations en luchthavens. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Zwitserland is +41. Mobiele netwerken bieden dekking door het hele land en wifi is alom beschikbaar.

Alarmnummer

112 (algemeen), 117 (politie), 144 (ambulance).

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Zürich

www.zurich-airport.com

Vervoer naar de stad

Swiss Rail (SBB) biedt snel en efficiënt vervoer naar het stadscentrum. Het station bevindt zich onder de aankomsthal en er vertrekken ongeveer om de 10 minuten treinen naar Zürich en andere bestemmingen. De reistijd is tien minuten en de tarieven worden bepaald aan de hand van het soort pas en het aantal stadszones dat wordt doorkruist. De Glattalbahn-tramlijn gaat naar andere nabijgelegen steden en naar de buitenwijken van Zürich. Hotelshuttlebussen en verschillende openbare busdiensten rijden langs verschillende routes. Er is goed openbaar vervoer van en naar de luchthaven.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven zijn onder andere Alamo, Avis, Budget, Europcar, Sixt en Hertz.

Luchthaventaxi's

Er zijn buiten aankomsthal 1 en 2 taxi's met een meter beschikbaar. De 15 minuten durende taxirit naar Zurich kost ongeveer CHF 70.

Transfer tussen terminals

De drie terminals zijn met elkaar verbonden.

Voorzieningen

Faciliteiten zijn onder andere banken, geldwisselkantoren, bars en restaurants, postdiensten, winkels (waaronder taxfree), zakelijke faciliteiten en een crèche. De faciliteiten voor gehandicapten zijn uitstekend.

Parkeren

Er zijn uitgebreide parkeerfaciliteiten bij de internationale luchthaven van Zürich. Verderop gelegen parkeerterreinen (die vaak goedkoper zijn) hebben gratis shuttles naar het terminalgebouw. Er zijn verschillen in de tarieven, afhankelijk van het parkeerterrein. Er bevinden zich ophaal- en afzetzones langs de toegangsweg aan de voorzijde van de aankomst- en vertrekhallen, maar ook voor het gebruik van deze zones moet iets betaald worden. Parkeren kan vooraf online geboekt worden.

Internet

Er is twee uur gratis wifi beschikbaar. Er kan meer tijd worden gekocht.