KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Kamelen en wolkenkrabbers in één stad, Dubai
 

Praktische info Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Vervoer in de stad

De meest gebruikelijke manier om rond te reizen in Dubai is per taxi; ze zijn goedkoop en eenvoudig te vinden. Het Dubai metrosysteem is in 2009 geopend en dekt nu de gehele lengte van Dubai, vanaf Jebel Ali in het zuiden tot aan de luchthaven en vervolgens landinwaarts naar All Rashidiya. De meeste winkelcentra bevinden zich langs het centrale deel van de route. Er is een Gold Class-compartiment en er zijn speciale compartimenten voor vrouwen en kinderen. Veel hotels bieden ook shuttlebusdiensten voor gasten. Taxi's met meter zijn beigekleurig, met chauffeurs in uniform. De openbare busdienst beslaat het grootste deel van de stad en de stranden; er zijn maandkaarten maar ook kortingskaarten op portemonneeformaat verkrijgbaar. Routes en busnummers worden weergegeven in zowel het Arabisch als het Engels. Kleine houten motorbootjes (abra's) maken om de paar minuten de oversteek tussen Bur Dubai en Deira. Auto's zijn voor lokale bewoners de populairste vorm van vervoer in de stad en hoewel de wegen duidelijk worden aangegeven en het huren van een auto goedkoop is, moeten bezoekers goed nadenken over het huren van een auto, want de verkeersnormen zijn onvoorspelbaar en ongelukken komen vaak voor. Alle ongevallen moeten bij de politie worden gemeld en de kans is groot dat een bezoek aan het politiebureau nodig zal zijn. Bewegwijzering is zeldzaam buiten de stad.

Tijdzone

GMT+4.

Netspanning

Netspanning is 220-240 volt, 50 Hz. Over het algemeen worden de platte stekkers met drie pinnen gebruikt.

Valuta

De munteenheid van de Verenigde Arabische Emiraten is de dirham (AED). Eén dirhamo is 100 fils. Er zijn geen valutaregels in de VAE en alle belangrijke valuta worden probleemloos gewisseld bij banken en in grote hotels. De dirham is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. De beste wisselkoersen zijn te vinden bij particuliere geldwisselaars die overal gevestigd zijn, met name in de populaire souks (markten) en winkelcentra. De meeste gangbare creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Overal in de VAE zijn geldautomaten. Banken zijn doorgaans geopend van zaterdag tot donderdag van 08.00 uur tot 15.00 uur, maar sommige banken zijn ook open tot 20.30 uur na een middagpauze.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar de Verenigde Arabische Emiraten is +971. Lokale mobiele netwerken bieden goede dekking door het hele land. Startpakketten voor toeristen, met SIM-kaart en beltegoed, zijn te koop bij aankomst op de luchthaven en zijn drie maanden geldig. Overal in het land zijn internetcafés te vinden, en de meeste hotels beschikken over supersnel internet. De via internet beschikbare informatie en websites worden gecensureerd als ze door de autoriteiten als onwenselijk worden beschouwd.

Alarmnummer

998 (ambulance), 999 (algemeen alarmnummer en politie), 997 (brandweer).

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Dubai

www.dubaiairports.ae

Vervoer naar de stad

De metro van Dubai bestaat uit twee lijnen met airconditioning die elke 10 minuten vertrekken vanaf terminal 1 en 3 naar veel belangrijke haltes en stations in de stad. De metrodienst rijdt elke dag van 5.30 uur tot middernacht, behalve op vrijdagochtend; dan wordt er al vanaf 13.00 uur gereden. Bussen van de internationale luchthaven van Dubai en openbare bussen vertrekken regelmatig naar het centrum van de stad. De busstations bevinden zich tegenover beide terminals. De busroutes zijn uitgebreid en kunnen misschien verwarrend zijn voor nieuwe bezoekers. Kaartjes moeten voor het instappen worden gekocht, omdat buschauffeurs geen kaartjes verkopen.

Autoverhuur

Er zijn autoverhuurbedrijven in de aankomsthal, zoals Hertz, Europcar en Sixt.

Luchthaventaxi's

Dubai Transport-taxi's zijn 24 uur per dag beschikbaar bij de aankomstterminal. Een taxi vanaf de internationale luchthaven naar het centrum van Dubai kost vanaf ongeveer AED 25 en tot AED 100 naar de verste delen van de stad. De taxi's van de Dubai Transport Corporation zijn te herkennen aan hun crème kleur. De taxi's met een roze dak hebben een vrouwelijke bestuurder.

Transfer tussen terminals

De shuttlebusdienst van de luchthaven is 24 uur actief tussen terminals 1, 2 en 3.

Voorzieningen

Voorzieningen op de luchthaven zijn onder andere het gerenommeerde Dubai Duty Free, een horecaplein, bankdiensten, geldwisselkantoren, gratis internetdiensten, entertainment voor kinderen, zakelijke faciliteiten, medische zorg, hulp bij speciale behoeften, een luchthavenhotel, een postkantoor en lounges. Passagiers kunnen ook gebruik maken van het zwembad, de jacuzzi en de fitnessruimte, waarvoor de kosten per uur worden berekend.

Parkeren

Er zijn bij alle terminals mogelijkheden voor kort en lang parkeren. Kort parkeren kan nabij de terminals, terwijl lang parkeren verder weg mogelijk is.

Internet

Er is gratis wifi op de luchthaven.