KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
De beroemde gele taxi’s van New York
 

Praktische info New York, Verenigde Staten

Vervoer in de stad

Het openbaar vervoer systeem van New York is redelijk goed en goedkoop en omvat bussen en de metro. En dan zijn er natuurlijk de iconische, altijd aanwezige gele taxi's. Deze zijn wel duurder. Bezoekers moeten ongeautoriseerde taxi's, die ook wel zigeuner- of piratentaxi's worden genoemd, vermijden. U kunt gebruikmaken van een combinatie van deze vervoersvormen of gewoon lekker gaan lopen. Wandelen is vaak de beste manier om de stad te leren kennen. Tijdens het spitsuur, als de bussen en taxi's vaststaan in de file en de metro overvol is, kan het ook de snelste manier zijn. Over het algemeen is de meest efficiënte manier om te reizen echter het 24-uurse metrosysteem, vooral omdat de meeste bezienswaardigheden in Manhattan dicht bij een metrostations liggen. Net zoals het geval is in andere grote steden, kan dit systeem in het begin echter erg verwarrend zijn. Het bussysteem is veel gemakkelijker, maar langzamer. Het is een goede optie voor kortere afstanden of voor ritjes in het centrum. Autorijden in New York wordt niet aanbevolen, omdat het verkeer druk is, de chauffeurs onbeschoft en agressief zijn en parkeren lastig en enorm duur is.

Tijdzone

GMT-5 (GMT-4 van maart tot november).

Netspanning

Netspanning is 120 volt, 60 Hz. Over het algemeen maakt men gebruik van stekkers met twee platte pinnen, maar de driepinsstekkers (met twee platte pinnen naast elkaar en één ronde pin) zijn ook gangbaar. Voor Europese apparaten met dubbel voltage is een converter nodig.

Valuta

De officiële munteenheid is de Amerikaanse dollar (USD). Een dollar is 100 cent. Alleen bij de grote banken kunt u geld wisselen. Creditcards worden algemeen geaccepteerd en overal zijn geldautomaten. Banken zijn open van 9.00 tot 15.00 uur van maandag t/m vrijdag.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar de Verenigde Staten is +1. Mobiele netwerken dekken het grootste deel van het land, met name alle stedelijke gebieden. In de meeste kleine en grote steden zijn internetcafés te vinden en wifi is op veel plekken beschikbaar.

Alarmnummer

911 (algemeen)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven John F Kennedy

www.kennedyairport.com

Vervoer naar de stad

Grondvervoerinformatie is verkrijgbaar in de bagage-afhaal-/aankomstgebieden van alle terminals, met informatie over bussen, gedeelde busjes en limousines. De AirTrain verbindt de luchthaven met het metro-, trein- en bussysteem, die allemaal naar het centrum van de stad gaan. 'SuperShuttle Manhattan' is een 24-uurs, gedeelde deur-tot-deur-dienst naar elke locatie tussen Battery Park en 227th, waaronder alle hotels. De dienst gaat ook naar de wijken Queens, Brooklyn, Bronx en Staten Island. Go Airlink is een andere gedeelde vervoersdienst, met shuttles tussen de luchthaven en de stad. De NYC Airporter is een vergelijkbare busdienst die passagiers vervoert tussen JFK en stations als Grand Central en Penn, en het Port Authority busstation.

Autoverhuur

Advantage, Alamo, Avis, Budget, Dollar, Hertz, Enterprise, National, Payless en andere autoverhuurbedrijven zijn vertegenwoordigd in alle terminals. De AirTrain vervoert passagiers tussen de terminals en de autoverhuurkantoren.

Luchthaventaxi's

Er zijn taxi's beschikbaar aan de voorkant van alle zes terminals en de reistijd naar Manhattan bedraagt meestal 40-60 minuten. Tol niet meegerekend, bedraagt het tarief zonder meter naar Manhattan ongeveer $ 52, naar Brooklyn ongeveer $ 59-64, Queens $ 28-33, Staten Island $ 67-79 en The Bronx $ 48-68. Een rit naar luchthaven La Guardia kost ongeveer $ 34-39 en naar luchthaven Newark $ 97-102 (met een toeslag van $ 17,50). Een fooi is gebruikelijk voor goede service. Gebruik alleen taxi's vanaf de taxicentralestand en weiger aanbiedingen van anderen.

Transfer tussen terminals

Passagiers kunnen de gratis AirTrain gebruiken voor vervoer tussen de zes terminals van JFK. Als er naar locaties buiten de luchthaven wordt gereisd, zijn hier kosten aan verbonden.

Voorzieningen

Alle terminals beschikken over pinautomaten, geldwisselkantoren, bars, restaurants en een breed scala van winkels. Reizigers kunnen de meeste diensten, waaronder wifi, medische faciliteiten, informatiebalies en schoenenpoetsers, vinden in de terminals.

Parkeren

JFK biedt twee soorten parkeervoorzieningen aan. Lang parkeren ligt op 6 km van de terminals en is te bereiken met de gratis AirTrain. Passagiers moeten op 30 minuten reistijd rekenen om hun terminal te bereiken. Het Central Terminal Area (CTA)-parkeerterrein bevindt zich naast de terminals en vervult de dagelijkse parkeerbehoeftes. Borden voor de parkeerfaciliteiten hebben een kleurcode om hun afstand tot de terminals aan te geven. Er bevindt zich een speciaal gebied ("cell phone lot") nabij de ingang van de luchthaven, waar chauffeurs kunnen wachten op arriverende passagiers. Hierdoor wordt de verkeersdrukte verminderd.

Internet

Er is wifi beschikbaar.

Luchthavens in de buurt