KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
De Tafelberg torent boven Kaapstad uit
 

Praktische info Kaapstad, Zuid-Afrika

Vervoer in de stad

Het openbaar vervoer is overal slecht, behalve in het centrum van de stad, dus de meeste bezoekers huren een auto, vooral als ze excursies buiten de stad plannen. Autorijden kan verwarrend zijn, maar ervaren automobilisten zouden zich moeten kunnen redden met een GPS-systeem. Minibustaxi's zijn goedkoop en makkelijk voor tochten binnen de stad of naar de Atlantische stranden. Ze kunnen door avontuurlijke reizigers overal langs de route worden aangeroepen, maar de voertuigen zijn vaak in erbarmelijke toestand en de rijvaardigheid kan ontstellend zijn. Passagiers betalen ongeveer ZAR 7 voor de meeste ritten in de stad, maar worden gewaarschuwd om niet in een lege minibus te stappen. De nieuwe MyCiti-bussen zijn veilig en betrouwbaar, maar passagiers moeten een kaartje kopen bij een depot voordat ze mee kunnen rijden. Toeristen worden geadviseerd de treinen te vermijden, met uitzondering van de Simon's Town-lijn, die voorbij Muizenberg rijdt en langs de prachtige False Bay-kust. Zakkenrollen is aan de orde van de dag en er zijn verschillende aanvallen op passagiers geweest. Taxi's zijn duur, maar een goede optie in de avonduren voor mensen zonder auto. Maak in de avonduren geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd de buiten het centrum liggende township-gebieden koste wat kost, tenzij u met een georganiseerde toer onderweg bent.

Tijdzone

GMT+2

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Er worden ronde drie-pinsstekkers en ronde twee-pinsstekkers gebruikt.

Valuta

De Zuid-Afrikaanse munteenheid is de rand (ZAR). Eén rand is 100 cent. Geld kan worden ingewisseld bij banken, geldwisselkantoren en grote hotels. Er zijn veel geldautomaten en de gangbare internationale creditcards worden algemeen geaccepteerd. Bij het opnemen van geld uit geldautomaten dienen bezoekers de nodige waakzaamheid in acht te nemen, omdat fraudeurs zich vaak rond deze plekken ophouden. Voor het inwisselen van buitenlandse valuta kunt u bij alle commerciële bankinstellingen terecht.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Zuid-Afrika is +27. De dekking van netwerken voor mobiele telefonie is in het hele land prima. Er zijn internationale roamingovereenkomsten met de meeste internationale aanbieders. Aanbieders van mobiele telefonie verkopen goedkope 'pay-as-you-go' SIM-kaarten (betalen voor de werkelijk gebruikte belminuten); een goede optie voor reizigers die wat langer blijven. Wifi is eenvoudig beschikbaar, vooral in de grotere steden.

Alarmnummer

Alarmnummers: 10111 (politie), 10177 (ambulance), 112 (alarmnummer via de mobiele telefoon).

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Kaapstad

www.airports.co.za

Vervoer naar de stad

De MyCiti-bus is de snelste en goedkoopste optie om naar de stad te reizen. Een sneldienst naar het stadscentrum kost circa ZAR 80, plus de eenmalige uitgave voor een MyCiti-kaart van ZAR 30. Er zijn deur-tot-deur-minibusdiensten beschikbaar voor de reis naar de stad, die ongeveer een half uur duurt. Veel hotels beschikken over gratis busjes en er is elk uur een 24-uurs backpackerbus beschikbaar naar veel hostels. Privédiensten behoren ook tot de mogelijkheden, denk aan Uber en Taxify.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven zijn onder andere Hertz, Avis, Europcar, Thrifty en Tempest.

Luchthaventaxi's

Een taxirit naar het centrum van Kaapstad duurt ongeveer 30 minuten en de kosten variëren afhankelijk van het tijdstip en het aantal passagiers, maar bedragen over het algemeen tussen de ZAR 150 en ZAR 250, waarbij de tarieven 's nachts tot 50 procent hoger zijn. Alleen Touch Down Taxis, het geautoriseerde luchthaventaxibedrijf, mag rijden vanaf de luchthaven.

Voorzieningen

Pinautomaten, restaurants en geldwisselfaciliteiten zijn alom beschikbaar op de luchthaven. Er zijn verschillende winkels, waaronder taxfree, in de internationale vertrekhal. Er is een btw-retourdienst beschikbaar bij de internationale incheckbalie. Hotelreserveringen en toeristeninformatie zijn ook beschikbaar.

Parkeren

Er is gelegenheid tot kort en lang parkeren in een meerlaagse parkeergarage die verbonden is met de terminal. De tarieven variëren van ZAR 20 voor het eerste uur op het goedkoopste parkeerterrein tot een minimumbedrag van ZAR 725 (voor vijf dagen parkeren) op het terrein voor lang parkeren. Er is ook een speciaal ophaalgebied waar u de eerste 30 minuten gratis kunt parkeren.

Internet

Passagiers krijgen vier uur gratis wifi in de boardingruimtes van de luchthaven.