KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Stad met een oud hart

De rijke geschiedenis van Lima bundelt zich in het historisch centrum van de stad, dat de Limeños kennen als Cercado de Lima. Het bestaat uit een interessante verzameling 16de-eeuwse basilieken, kloosters, huizen en pleinen. Het is deze bijzondere culturele erfenis die het gebied aan de oevers van de Rimac-rivier de prestigieuze status van UNESCO Werelderfgoed opleverde.

Francisco Pizarro stichtte in 1535 zijn Ciudad de los Reyes, de ‘stad van de koningen’. Die naam beklijfde niet, maar de plaats groeide wel uit tot het centrum van Zuid-Amerika. Drie eeuwen was Lima de politieke, religieuze en economische hoofdstad van de Nieuwe Wereld en de thuisbasis van de onderkoning. Er vestigden zich allerlei autoriteiten, en met hen kwamen de kerken, kloosters en herenhuizen, de bruggen en pleinen. Het zijn nog steeds indrukwekkende staaltjes koloniale architectuur die vroegere tijden laten herleven.

Het historische centrum van Lima
Het historische centrum van Lima

Lima

Het klooster van San Francisco

Architectonisch openluchtmuseum

Een deel van het historische centrum van Lima wordt ook wel ‘Damero de Pizarro’ genoemd, oftewel ‘het dambord van Pizarro’. Dit vanwege de indeling van de straten in een strak en regelmatig blokkenpatroon. Het gebied is compact, en vanaf de Plaza Mayor, voorheen Plaza de Armas, vindt u de meeste monumenten op loopafstand. Houd uw ogen open voor de Casa de Aliaga (het oudste koloniale huis van de stad en misschien zelfs wel van heel Zuid-Amerika) en ook voor Palacio Torre Tagle, waar het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken zetelt.

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden is het kloostercomplex van San Francisco. Het complex bestaat uit 3 kerken, 5 kloosters, een bibliotheek en verschillende grafkelders. Een gids leidt u in 45 minuten langs de indrukwekkende gebouwen en het klassieke interieur van fresco’s, schilderingen, houtsneden, duizenden oude, in leer ingebonden boeken en de respectabele kunstcollectie. De grafkelders vormen het hoogtepunt: die dienden tot begin 19de eeuw als Lima’s begraafplaats. Ruim 15.000 mensen vonden hier hun laatste rustplaats.

Beroemd balkon

Wandelend langs de monumenten van oud Lima zullen de mooie houten balkons u niet ontgaan. Beroemd bijvoorbeeld zijn die aan de gevel van het paleis van de aartsbisschop, en die van Casa de Pilatos, Casa del Oidor en Casa Negreiros. Omdat de balkons een karakteristiek onderdeel van de koloniale bouwstijl vormen, heeft de gemeente inwoners van de stad uitgenodigd er een te adopteren. Op die manier wil ze garanderen dat de balkons worden onderhouden en behouden blijven als cultureel en historisch erfgoed.

+ Lees meer

Balkons van het paleis van de aartsbisschop
Lima, de stad van de koningen

Lima blijft Lima

Al voor de komst van Francisco Pizarro werd de nederzetting aan de rivier Lima genoemd. Niet zeker is waar die naam vandaan kwam. Mogelijk is die afkomstig uit het Aymara, een lokale taal waarin ‘lima-limaq’ gele bloem betekent. De herkomst zou ook kunnen liggen in het woord ‘rimaq’, dat uit het Quechua komt. Rimaq betekent ‘spreker’ en werd door de Spanjaarden als ‘limaq’ uitgesproken. Hoe dan ook, hoewel Pizarro zijn stad veelbelovend Ciudad de los Reyes doopte, stad der koningen, bleef iedereen gewoon Lima zeggen.