KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Heel Kenia onder één dak

Wie meer wil weten over het leven, de natuur en de cultuur in Kenia mag een bezoek aan het Nairobi National Museum niet missen. Het museum ligt bij Museum Hill, op ongeveer 10 minuten rijden van het centrum. Naast het museum, dat in 2005 prachtig is gerenoveerd, vindt u ook botanische tuinen, een Nature Trail, winkels en eetgelegenheden.

Het museum bestaat al sinds 1910. Toen bevond de collectie zich nog in het Nyayo House, maar dat werd te klein. In 1929 verhuisde die naar het huidige, indrukwekkende gebouw, in een groen gebied. Een mooie plek om meer te leren over dit fantastische land. Tot 1963 heette het museum het Coryndon Museum, ter ere van Sir Robert Coryndon, gouverneur van Kenia. Na de onafhankelijkheid kreeg het de titel Nationaal Museum.

Leren over Kenia’s cultuur en natuur
Leren over Kenia’s cultuur en natuur

Nairobi

Van krijgers tot vogels

Al voor u het museum betreedt, loopt u bij de ingang langs moderne kunstwerken en ook in de vestibule is lokale kunst te bewonderen. Net als de mooiste gebruiksvoorwerpen van inheemse stammen. Verderop is meer te vinden over deze volkeren en hun cultuur, zoals de uitrusting en kettingen van een Masaïkrijger. Het museum besteedt ook veel aandacht aan Afrikaanse dieren. Zo is er een zaal vol opgezette beesten, zoals herten, een leeuw en een giraf. Vooral de vogelcollectie is enorm. Van de neushoornvogel tot de viervleugelnachtzwaluw, er zijn vele soorten te bewonderen. Buiten het museum vindt u nog een reptielentuin met indrukwekkende slangen. Maar de interessantste expositie is misschien wel die over de evolutie van de mens. Hier worden bijzondere (afgietsels van) menselijke fossielen tentoongesteld, zoals het bijna complete skelet van de 1,6 miljoen oude Turkanajongen die bij het Turkanameer in Kenia werd gevonden. Ook de prehistorische schedels van oeroude voorvaderen geven een prachtig beeld van de evolutie.

“Van de neushoornvogel tot de viervleugelnachtzwaluw: de vogelcollectie is enorm”

Voor stropers was Ahmed een goudmijn

Olifant met bodyguards

Het pronkstuk van het museum is het skelet van een van Kenia’s beroemdste olifanten, Ahmed. Een groot beest met reusachtige slagtanden dat in 1919 werd geboren in het Marsabit Nationaal Park. Natuurbeschermers waren bang dat de mooie olifant door stropers zou worden afgeslacht vanwege zijn tanden. De toenmalige president Jomo Kenyatta bood Ahmed daarom vanaf 1970 24 uur per dag, 7 dagen per week bescherming. Hij zag er op toe dat het dier altijd werd gevolgd door 2 parkwachters. Ahmed is uiteindelijk 55 jaar geworden en stierf in 1974 een natuurlijke dood.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Museum Hill, Nairobi City, Kenia