KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Kunst en catacomben in het San Franciscoklooster

Barokke kerken, elegante paleizen en eeuwenoude catacomben; de oude binnenstad van Lima biedt bezoekers een blik op eeuwen geschiedenis. De Stad der Koningen, zoals Lima wel wordt genoemd, was tot het midden van de 18de eeuw het middelpunt van de Spaanse Nieuwe Wereld. De rijkelijk versierde historische gebouwen getuigen nog steeds van deze welvarende periode. Een van de mooiste overblijfselen is het San Franciscoklooster; een oase van rust in de stad.

Lima heeft door de eeuwen heen regelmatig te lijden gehad van aardbevingen. Maar wonder boven wonder heeft het San Franciscoklooster deze grotendeels doorstaan. Dit belangrijkste religieuze complex van Lima is een prachtig voorbeeld van de koloniale architectuur van Latijns-Amerika. De met goud versierde kerk, de grote bibliotheek en de indrukwekkende Moorse koepel behoren tot de mooiste bezienswaardigheden van het klooster. Maar de grootste publiekstrekker bevindt zich onder de grond: de catacomben.

De San Franciscokerk in Lima
De San Franciscokerk in Lima

Lima

Avondmaal met cavia

Wie het San Franciscoklooster via de zij-ingang binnengaat, komt terecht in de pracht en praal van de Spaanse hoogtijdagen in Peru. De okerkleurige kerk wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van de Spaanse barokarchitectuur in Latijns-Amerika. De sierlijke decoratie en de elegante arcaden aan de buitenkant trekken meteen de aandacht, maar ook binnen is elk oppervlak voorzien van versiering. Zo vindt u er een indrukwekkende koepel vol Moorse patronen, met goud en edelstenen versierde altaars, en talrijke fresco’s.

De bibliotheek van het klooster is beroemd. Metershoge houten boekenkasten bekleden de ruimte, 2  werveltrappen leiden naar de 1ste etage, met nóg meer boeken. De collectie bestaat uit meer dan 25.000 werken van allerlei genres. Er zijn ook enkele zeer oude exemplaren aanwezig, die nog stammen uit de tijd van voor de Spaanse kolonisatie. Deze werden door priesters meegenomen op de eerste reizen naar de Nieuwe Wereld. Bijzonder is ook het fresco van Het Laatste Avondmaal; deze versie van het beroemde tafereel, geschilderd door Diego de la Puente, beeldt de discipelen uit terwijl ze ‘cuy’ (cavia) eten – een typisch Peruaans gerecht.

“Sommige antieke boeken stammen nog van voor de Spaanse kolonisatie”

Catacomben

Voor de populairste bezienswaardigheid moet u tot enkele meters onder de grond afdalen: de catacomben, die tot 1808 in gebruik waren als begraafplaats. In dit grote ondergronds netwerk rusten zo'n 70.000 lichamen. De beenderen van de overledenen zijn grotendeels terug te vinden als decoratie van de catacomben. Onder de kerk zijn de muren met gestapelde beenderen uitgerust, ook ziet u brede putten waarin de beenderen en schedels in patronen zijn gearrangeerd. Een rondleiding door de catacomben garandeert een macabere maar niet te missen ervaring in Lima.

Beenderen in patronen gelegd