KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Adembenemende Nationale Parken

Kenia is het mekka voor safarifanaten. In de bijna 50 nationale parken die het land kent, leven miljoenen indrukwekkende dieren. Olifanten, leeuwen, nijlpaarden en luipaarden: het is maar een piepkleine greep uit het enorme aanbod. In het water, op de savanne, in bomen of op bergen, overal zijn de mooiste exemplaren te vinden. Dit is Afrika op z’n best!

Elk park heeft zijn eigen unieke uiterlijk en inwoners en varieert van een gigantische gebied tot een overzichtelijke omgeving. De meest bijzondere dieren leven hier samen, maar jagen ook op elkaar. En van dit alles zijn vele bezoekers graag getuige. Met een gids of in een eigen jeep trekken zij de enorme parken in. In regenmaanden april en mei is het wat lastiger dieren te spotten. Daarom zijn vooral de droge maanden van januari en februari populair om naar Kenia te gaan. In de maanden augustus en september maakt u de grootste kans om de Grote Trek te aanschouwen.

Iedereen heeft vipplekken
Iedereen heeft vipplekken

Nairobi

Olifant voor de besneeuwde Kilimanjaro

Op safari in spectaculaire parken

Veruit het populairste nationale park van Kenia is Masai Mara, Swahili voor ‘uitgestrekte vlakte’. Gazelles en zebra’s rennen regelmatig naast de auto en de kans om de Big Five (olifant, buffel, leeuw, neushoorn en luipaard) te spotten is groot. Giraffen steken met hun lange nek vooral tussen de acaciabomen vandaan. Wie zijn verrekijker meeneemt zal in Masai Mara ook goed zicht hebben op de vele bijzondere vogels zoals de Kaapse lawaaimaker, de ijsvogel en de neushoornvogel.
Bij vogelaars is vooral Amboseli National Park zeer geliefd, want in dit park alleen al komen 400 verschillende soorten vogels voor. Daarnaast sjokken er veel kuddes olifanten rond. Vooral met het late middaglicht en de besneeuwde bergtop van de Kilimanjaro-berg op de achtergrond is dit het ideale beeld voor een ansichtkaart.
Het grootste park van Kenia is Tsavo National Park dat zelfs in 2 parken is opgedeeld: de oostkant en de westkant met elk een bijzonder landschap. Zo kent oost prachtige stroomversnellingen waar dieren hun dorst lessen. En in west is er een vulkaanlandschap: bergbeklimmers leven zich er uit en nijlpaarden verschijnen aan het wateroppervlak.
Begin van het jaar zijn er veel jonkies

De Grote Trek

Een van de meest indrukwekkende gebeurtenissen in Kenia, en misschien wel in het hele dierenrijk, is de Grote Trek. Vele duizenden gnoes en zebra’s migreren dan van Serengeti in Tanzania naar Masai Mara in Kenia om op zoek te gaan naar vers gras.
Wanneer ze precies gaan verschilt per jaar. Het blijft een mysterie wat het nu precies is waardoor de leiders van de gnoes op een bepaald moment besluiten er massaal vandoor te gaan. Geen bezoeker is er daardoor ooit zeker van de spectaculaire dierentrek te zien, u moet dus een beetje geluk hebben.  Maar als u er eenmaal getuige van bent, vergeet u het uw leven lang niet.
Miljoenen hoeven roffelen over de vlaktes richting Masai Mara. Onophoudelijke slierten met kuddes gnoes worden achtervolgd door roofdieren zoals leeuwen en jachtluipaarden voor wie de trek een groot feestmaal is. Vooral de Mara-rivier is een zware beproeving voor de gnoes en zebra’s. De stroming kan er sterk zijn en grote, hongerige nijlkrokodillen slaan tijdens de zwempartij graag hun slag. De spannende oversteek resulteert in een oorverdovend geloei. Deze strijd is al in vele natuurfilms vastgelegd. De zwakkere beesten die gewond zijn geraakt maar wel de overkant hebben gehaald zijn hierna vaak alsnog de klos. Want ze zijn een makkelijke prooi voor hyena’s en andere roofdieren die op ze loeren.
Wie dit sensationele schouwspel met een gids die de beste plekken kent wil bijwonen moet op tijd boeken, want het staat bij velen hoog op het verlanglijstje. Meestal begint de trek vanaf eind juli en gaan de kuddes rond november terug naar Serengeti. In augustus en september maakt u dus de meeste kans om de dieren tussen de parken te zien rennen.
Duizenden gnoes tijdens de Grote Trek

Ter land, ter water en in de lucht

Luxe lodges, tentenkampen en zelfstandige accommodaties: iedereen kiest een andere manier van overnachten in of bij de wildparken. En bijna overal worden bijzondere en basic safari’s georganiseerd. In het Amboseli National Park zijn er verschillende tochten, zoals een wandeling met gids, waarvan een deel van de opbrengst naar scholen voor de Masai gaat. Sommige reizigers kiezen ervoor de parken te bewonderen vanuit een vliegtuigje of een luchtballon. En in Tsavo National Park kunt u nijlpaarden van dichtbij bekijken vanuit een speciale onderwaterruimte. Ook leuk: een nachtsafari. De fonkelende ogen in de duisternis hebben een spannend effect!
Met een luchtballon op safari