KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Bruggen over de Seine

Dwars door Parijs loopt de Seine: de levensader van de stad. De oevers van deze rivier hebben al in talloze films als decor gediend. Een wandeling langs de Seine voert langs karakteristieke boekenstalletjes, kunstenaars en romantische parken. Maar pas op een van de vele bruggen ervaart u de essentie van deze elegante rivier.

De Seine deelt de stad op in twee delen: de linkeroever en de rechteroever. Parijzenaren hebben vaak een specifieke voorkeur voor één van de twee; de ‘Rive Gauche’ (linkeroever) is vooral historisch en romantisch, en de ‘Rive Droite’ (rechteroever) hot en happening. Wat hen verbindt zijn de bruggen van Parijs: dat zijn er maar liefst 37. Elk met een eigen karakter en elk met een ander adembenemend uitzicht over de stad van de liefde.

De Seine loopt dwars door Parijs
De Seine loopt dwars door Parijs

Parijs

Pont Neuf

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Pont Neuf (‘nieuwe brug’) de oudste brug van Parijs. Al sinds 1607 verbinden de bogen het Île de la Cité  met beide oevers van de Seine. Koning Hendrik III legde in 1578 de eerste steen. De Pont Neuf was de eerste stenen brug van Parijs en ook de eerste waarop geen huizen werden gebouwd. De brug biedt een vrij uitzicht over de Seine en werd mede hierdoor al snel erg geliefd. Ook de brede stoepen, die voetgangers van paard en wagens scheidden, droegen hieraan bij.

De Pont Neuf verbindt Île de la Cité met beide oevers

Pont des Arts

Er is geen betere plek om een prachtige zonsondergang te aanschouwen dan op de Pont des Arts – met vlakbij het prachtige Île de la Cité en in de verte de fonkelende lichtjes van de Eiffeltoren. Over de hele lengte van de brug staan bankjes, waarop elke dag vele mensen genieten van het geweldige uitzicht over de Seine en het Parijse leven dat aan hen voorbij trekt.
Deze brug wordt ook wel ‘de brug der geliefden’ genoemd: men zegt dat als geliefden elkaar op deze brug kussen, zij voor altijd samen zullen blijven. De brug stamt al uit 1804. Het innovatieve design was een idee van Napoleon Bonaparte: hij wilde een metalen brug over de rivier. Omdat de brug het Palais des Arts (het huidige Louvre) met de andere oever verbond, werd hij als snel Pont des Arts gedoopt. De brug heeft, niet verwonderlijk, al voor tientallen kunstenaars als inspiratiebron gediend.

De Pont des Arts is de meest romantische brug van Parijs
De prachtige Pont Alexandre III

Pont Alexandre III

Oude lantaarns, nimfen en gevleugelde gouden paarden: de Pont Alexandre III is volgens velen de mooiste brug van Parijs. De brug werd geopend tijdens de Wereldtentoonstelling van 1900 en is vernoemd naar de Russische tsaar Alexander III, als symbool voor de hernieuwde vriendschap tussen Frankrijk en Rusland. De stijl van de brug weerspiegelt die van het Grand Palais op de Rive Droite waar hij op uitkomt. Als ’s avonds alle lichtjes op de brug aan gaan, waant u zich in een waar sprookje.