KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Ceviche, het nationale gerecht van Peru

Uit eten gaan is een feest in Lima, door liefhebbers aangemerkt als de gastronomische hoofdstad van Zuid-Amerika. De ingrediënten voor de spannende Peruaanse gerechten komen uit het hele land; de bergen, de Amazone en natuurlijk de kust. De Stille Oceaan levert een verse aanwas aan van vis- en schaaldieren, die de koks van Lima omtoveren tot heerlijke visgerechten als ceviche.

Dat vis in veel Peruaanse gerechten de hoofdrol speelt, is geen wonder: de afwisselend koude en warme stroming voor de kust zorgt voor een weelde aan zeevruchten. Ideaal voor ceviche (of cebiche); een gerecht van verse rauwe vis die gaart in citroensap. Dit gerecht is op elke straathoek van Lima te proeven. De bereiding verschilt per regio, maar in Lima zijn de meeste variaties te proeven, zowel in de authentieke cevicheria’s als in de vele exclusieve restaurants.

Ceviche is een klassiek visgerecht in Peru
Ceviche is een klassiek visgerecht in Peru

Lima

Verse rauwe vis

De lokale bevolking van Peru maakte al een voorloper van de ceviche voordat de Spanjaarden aankwamen in de 16de eeuw. Ze marineerden de verse rauwe vis uren in tumbo, een soort passievrucht, maar die verruilden ze uiteindelijk voor de citroenen van de Spanjaarden. De heerlijk zachte ceviche die we vandaag proeven, is opmerkelijk genoeg sterk beïnvloed door Japanse koks. Deze experimenteerden in de jaren ’70 met het garen van rauwe vis, door deze een paar minuten in het zuur te leggen. De pittige marinade van chilipepers, zout en rode ui noemen de Peruanen 'leche de tigre' oftewel tijgermelk.

Er hangt een bonte verzameling vlaggen in Canta Rana

Lachende kikker

Canta Rana, ‘lachende kikker’, is een klassieke cevicheria in de wijk Barranco. Aan het plafond hangt een bonte verzameling vlaggen en voetbalshirts en er klinkt een geroezemoes van gezellig keuvelende families. De houten tafels zijn altijd goed bezet. En dat is niet voor niets: het gerucht gaat dat hier de lekkerste ceviche van Lima wordt geserveerd. Heerlijk pikant, boterzacht van structuur. Er staan liefst 17 variaties op het menu, die het beste smaken met een slok chicha morada, de zoete, paarse maïsdrank.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Canta Rana, Genova 101, Barranco, Lima

De sfeervolle uitstraling van Barranco

Stijlvolle patio

Een paar honderd meter verder bevindt zich Amor Amar. Achter de indrukwekkende deur schuilt een pareltje dat een onwetende passant zo zou kunnen mislopen: een vooruitstrevend restaurant waar u ceviche en andere klassiekers proeft in een trendy jasje. De befaamde koks Albert Luis Schilotto en Victor Away Chang-Say verrassen hun gasten met exclusieve culinaire creaties van vis. Geen haast: de stijlvolle patio van het restaurant leent zich uitstekend voor een paar uur buiten tafelen.

+ Lees meer

“Bij Amor Amar schotelen de chef’s hun gasten mooie culinaire creaties voor”

Bekijk op de kaart

Amor Amar, Garcia y Garcia 175, Lima L04