KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Koloniale pracht in San Telmo

Op 6 blokken van Plaza de Mayo ligt de levendige wijk San Telmo. Met zijn grandeur uit vervlogen tijden, smalle straatjes, pleinen waar de tango wordt gedanst en een geweldige straatmarkt is San Telmo een buurt in Buenos Aires die u zeker niet mag missen.

Veel gebouwen in San Telmo maken een wat vervallen indruk maken, en eigenlijk is dat juist ook een deel van de charme van deze wijk. De straten hebben een grote aantrekkingskracht op jonge kunstenaars en intellectuelen die San Telmo massaal tot hun thuis hebben gemaakt. Tel daar de kleinschalige familie-bakkerijen, sfeervolle antiekwinkels en hippe bars bij op, en u zult begrijpen waarom San Telmo de meest geliefde wijk van Buenos Aires is.

San Pedro Gonzalez Telmo-kerk
San Pedro Gonzalez Telmo-kerk

Buenos Aires

Oude en nieuwe architectuur in San Telmo

Koloniale pracht

De oorsprong van San Telmo ligt in de 17de eeuw, toen het een arbeiderswijk was. De Calle Defensa was toen nog een pad dat naar de haven liep. Er woonden dan ook voornamelijk havenarbeiders, vissers en slaven in de buurt. In de 19de eeuw werd de infrastructuur van de wijk verbeterd en kregen de straten gaslantaarns. Deze opknapbeurt trok meteen een rijker publiek aan, dat prachtige huizen liet bouwen. Die koloniale panden met hoge deuren en ramen zijn ook nu nog kenmerkend voor San Telmo.

Van apotheek tot tangotheater

Een wijk met zoveel historie kent natuurlijk tal van bezienswaardigheden. Schitterend is bijvoorbeeld de Farmacia de la Estrella aan de Calle Defensa: een oude apotheek uit 1834. De originele houten kastjes en het prachtig gedecoreerde plafond brengen u even terug naar vervlogen tijden. De apotheek is tevens de ingang naar het op de tweede verdieping gelegen Museo de la Ciudad, een museum dat is gewijd aan de geschiedenis van Buenos Aires.

Nog meer nostalgie vindt u terug in Bar El Federal, op de hoek van Carlos Calvo en Perú: een schitterend café waar 19de-eeuwse advertenties en foto’s het decor vormen. Ga hier beslist eens een drankje doen. Tangoliefhebbers mogen El Viejo Almacén niet overslaan, een klein koloniaal huis uit de 18de eeuw dat een van de oudste tangotheaters van de stad herbergt. Het theater is opgericht in 1969 door de bekende Argentijnse tangozanger Edmundo Rivero. Hier kunt u nog altijd geweldige tangoshows bijwonen.
Farmacia de la Estrella
Straatbeeld in San Telmo
De Feria de San Telmo

Levendige straatmarkt

Op zondag is de Feria de San Telmo een must: een gigantische antiek- en straatmarkt die begint op Plaza Dorrego en uitwaaiert door de omliggende straten. Daardoor kan het lastig kiezen zijn waar te beginnen, maar een wandeling vanaf Plaza de Mayo door Calle Defensa is aan te bevelen: de lange straat staat vol met antiekstalletjes, en straatartiesten en tangodansers bepalen de sfeer. Daarna kunt u vanaf Plaza Dorrego de markt verder uitpluizen. Elke zondag van 10 tot 17 uur.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Plaza Dorrego, Buenos Aires